Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Pirineu tindria tres diputats amb la llei electoral en vegueries

L'Alt Pirineu tindria tres diputats amb la llei electoral en vegueries

L’actual àmbit territorial de Lleida, Girona i Tarragona perdria representativitat, mentre que l’àrea metropolitana tindria quasi els mateixos escons que l’actual província de Barcelona

Mapa de les 7 vegueries
Mapa de les 7 vegueries
28/06/2007 11:26

Les sis comarques de l’Alt Pirineu i Aran només tindrien tres diputats amb la proposta de reforma de la llei electoral que ha elaborat una comissió d’experts. La regió pirinenca tindria el 2,2 per cent dels escons del Parlament, malgrat representar un 30% del territori, ja que es primaria el criteri de població estable, en què només suposa un 1% del total.

I és que, a grans trets, el projecte li pren representativitat a les actuals demarcacions de Lleida, Girona i Tarragona en favor de la de Barcelona, que quedaria dividia entre l’Àrea Metropolitana i la Catalunya Central.

El territori que actualment conforma la circumscripció de Lleida, que es dividiria entre Ponent i Alt Pirineu, passaria de 15 a només 11 diputats en total. Val a dir que això no inclou els 13.000 habitants del Solsonès, que passarien a la Catalunya Central, però que aquesta xifra es veu compensada per la part de la Cerdanya que actualment pertany a Girona, i que passaria a l’Alt Pirineu.

Paral.lelament, la demarcació de Girona, ja sense la Cerdanya, passaria de 17 a només 14 diputats. La de Tarragona, que amb l’actual format té 18 diputats, es quedaria en 17 (12 per al Camp de Tarragona i 5 per a les Terres de l’Ebre). En conjunt, doncs, el territori que actualment ocupa les províncies de Lleida, Tarragona i Girona perdria vuit escons.

El gran beneficiat d'aquesta pèrdua de pes de les regions menys poblades serien les set comarques de l’Àrea Metropolitana, que tindrien 83 diputats. Pràcticament els mateixos que té ara la província de Barcelona sencera (85), incloent el Bages, el Berguedà, l’Anoia i Osona. Aquestes quatre comarques, juntament amb el Solsonès, formarien la circumscripció de la Catalunya Central, amb 10 diputats.

La proposta presentada aquesta setmana es basa en la població actual de Catalunya després del creixement demogràfic dels darrers anys. Aquesta se situa al voltant dels 7.184.000 habitants, malgrat que el nombre de votants no ha variat massa aquests darrers anys i es troba en els 5,3 milions. Més de la meitat dels habitants, 4.841.365, es concentren a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’Alt Pirineu en té 71.835.

Mostrar formulari de contacte