Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell lidera el reciclatge a Catalunya

L'Alt Urgell lidera el reciclatge a Catalunya

La Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet recicla un 50% de les deixalles que produeix, una xifra que pràcticament dobla la mitjana de recollida selectiva de la resta del país
Contenidors per al reciclatge
12/09/2007 16:23

L'Alt Urgell recicla un 50% de les deixalles que produeix, una xifra que pràcticament dobla la mitjana de recollida selectiva de la resta de Catalunya, que se situa al 27%. Les dades demostren que des de fa vuit anys l'Alt Urgell assoleix uns nivells de reciclatge molt superiors a la resta de territoris. Només les comarques d'Osona, amb un 46%, i la Ribera d'Ebre, amb un 44%, s'acosten al volum de reciclatge dels alturgellencs.

El gerent de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet, Jordi Vilaró, atribueix aquest èxit a les campanyes de sensibilització i al fet que hi hagi molts contenidors distribuïts per tot el territori, que es buiden amb molta freqüència per garantir un bon servei als ciutadans. Vilaró ha explicat que la clau està en fer veure al ciutadà que 'té la paella pel mànec' i que l'única manera de reciclar és fer la classificació de brossa a casa, per després distribuir-ho als llocs pertinents i evitar que la gran massa d'escombraries acabi a l'abocador.

La Mancomunitat ha engegat diverses campanyes per facilitar la tasca de reciclar, tant a particulars com a empreses. Aquestes darreres tenen l'obligació, per llei, de fer la recollida selectiva de les seves deixalles, un fet que sovint els sorprèn quan en són informats per la Mancomunitat. En aquest sentit, aquesta entitat municipal des de fa anys compta amb monitors ambientals que visiten una per una totes les empreses que generen residus. Així, cada empresa fa un llistat i defineixen tant les quantitats de residus que fan com el seu destí.

Jordi Vilaró ha explicat que també ajuden a les empreses a implantar mesures per classificar els residus. En aquest sentit, ha posat com a exemple l'Hospital de la Seu d'Urgell amb qui fa anys que col·laboren, sobretot en la selecció del paper i de residus similars als que es poden generar a casa, com són els de la cuina de l'hospital. Algunes de les accions que s'han dut a terme són la implantació de papereres amb compartiments tant a les taules de les administratives, com als passadissos d'algunes plantes. La idea, segons l'hospital, és que un cop s'hagi consolidat la recollida selectiva al centre, es puguin començar a minimitzar els residus.

Bàsicament, la tasca que es du a terme amb els empresaris és la d'assessorament i se'ls gradua la quantitat d'impostos que paguen en funció del resultat que tenen en la recollida selectiva. Malgrat tot, la Mancomunitat disposa d'inspectors que poden arribar a sancionar en el cas que els empresaris no escoltin les recomanacions i continuïn barrejant les escombraries. De fet, les tasques de vigilància es duen a terme des del 2004 i s'han efectuat 250 avisos a empreses, dels quals s'han obert entre trenta i quaranta expedients sancionadors.

Per fomentar el reciclatge, la deixalleria juga un paper important, i per això, des de la Mancomunitat en potencien la seva utilització. Així, hi van destinats tots aquells residus que no es poden llençar als contenidors del carrer. La deixalleria ofereix servei als particulars i empreses. En el cas dels particulars, si els objectes són voluminosos s'habilita un servei de recollida.

Vilaró ha insistit en el fet que un 85% de la brossa que generem es pot reciclar i que per això cal continuar amb les polítiques i les campanyes de senbilització per fer que els residus que van finalment a l'abocador siguin una mínima part del que es genera.

Mostrar formulari de contacte