Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alta Ribagorça espera uns 20.000 visitants amb motiu de la temporada de falles

L'Alta Ribagorça espera uns 20.000 visitants amb motiu de la temporada de falles

Enguany s'han senyalitzat els camins de les baixades per tal que els turistes els puguin recórrer de dia i tinguin l'oportunitat de conèixer de forma més detallada aquesta festa, Patrimoni de la Humanitat des del 2015

Presentació de la temporada de falles 2019 (Foto: ACN)
Presentació de la temporada de falles 2019 (Foto: ACN)
10/06/2019 14:20

L'Alta Ribagorça espera uns 20.000 visitants durant els 7 caps de setmana de falles als 10 municipis que celebren aquesta tradició mil·lenària Patrimoni de la Humanitat des del 2015. El president en funcions del consell comarcal, Josep Lluís Farrero, ha destacat la repercussió econòmica que representen les visites per al conjunt de la vall i ha apostat per conservar-lo. Enguany s'estrena una nova senyalització dels camins que recorren les baixades de les falles, des del punt on se situa el 'faro', que és la foguera que s'encén a la muntanya per encendre les falles, fins als pobles on arriben els fallaires. L'objectiu és que els turistes puguin conèixer amb més detall les característiques d'aquesta festa, que arrenca el 15 de juny i s'allarga fins al 27 de juliol.

El pati de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) ha acollit aquest dilluns al migdia la presentació de la temporada de falles a l'Alta Ribagorça. Del conjunt de 16 municipis catalans que tenen declarades les falles Patrimoni de la Humanitat, 10 són d'aquesta comarca, que celebra 7 caps de setmana de falles amb la participació d'unes 1.800 persones, que són les encarregades de baixar els troncs encesos de la muntanya.

El president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, ha destacat que des de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat l'1 de desembre de 2015, l'afluència de visitants a la festa de les falles ha anat augmentant any rere any. És per això que han hagut de fer canvis en alguns ''aspectes organitzatius'' com ara els aparcaments, ja que els municipis on es fan falles no en tenen de suficients. En aquest sentit, Farrero ha explicat que s'habilitarà novament transport per aquells visitants que han de deixar aparcat el seu vehicle lluny dels nuclis.

Procés d'elaboració

Les falles no només se celebren durant el dia que es baixen enceses de la muntanya, sinó que es comencen a viure durant el procés d'elaboració, a partir de les teies. A l'Alta Ribagorça hi ha 9 tipus de falles diferents i aquests dies es poden observar en una exposició al mateix pati de l'IEI. Farrero ha remarcat que per fer més partícips als visitants de la festa, s'ofereixen tallers i visites combinades amb el romànic de la vall i els punts on se situen els faros. Tot plegat, amb la voluntat de ''posicionar el territori'' i donar-se a conèixer.

Els pobles de la comarca on se celebren les falles són Durro, que obre temporada el dissabte dia 15 de juny; Senet, el 22 de juny; Boí, Casós, El Pont de Suert i Vilaller, el 23 de juny; Barruera, el 29 de juny; Erill la Vall, el 6 de juliol; Taüll, el 19 de juliol, i Llesp, el 27 de juliol.

Mostrar formulari de contacte