Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'alumnat farà entrades esglaonades i en grups als centres durant el curs escolar

L'alumnat farà entrades esglaonades i en grups als centres durant el curs escolar

Als estudiants se'ls prendrà la temperatura i Salut farà de 8.000 a 20.000 PCR diàries amb equips mòbils
Reunió extraordinària del Consell Executiu a Palau (Foto: Govern)
25/08/2020 18:45

L'alumnat farà entrades "esglaonades i en grups" als centres escolars el pròxim curs i es prendrà la temperatura als estudiants. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han explicat més detalls de la tornada a les aules en una roda de premsa a Palau aquest dimarts, posterior al Consell Executiu extraordinari.

Sobre la previsió de fer 500.000 proves de PCR, Salut confia en fer-ne 8.000 diàries entre el 15 de setembre i el 9 d'octubre, amb equips mòbils, i arribar a les 20.000 diàries en una segona etapa, des de mitjans d'octubre fins al 15 de novembre. Vergés i Bargalló han insistit en la importància dels "grups estables de convivència" per facilitar la traçabilitat de casos que es donin al centres educatius.

El conseller d’Educació també ha remarcat que el principal objectiu del Govern és garantir el dret d’educació de l’alumnat. “És fonamental el dret a l’educació de tota una generació, el dret de rebre coneixements, de rebre informació, de socialitzar-se amb companys, de treballar les seves habilitats. Això és el que volem: que l’epidèmia no trenqui la formació d’una generació”, ha dit.

Bargalló també ha fet referència a les necessitats prioritàries del sistema educatiu el proper curs. "Hem de prioritzar els aprenentatges clau, hem de tenir un enfocament més globalitzat del currículum; haurem de treballar la personalització dels aprenentatges, aprofundir en l’aprenentatge autònom, on l’acció tutorial serà més important que mai”, ha explicat.

Ràtios de 20 alumnes

D’acord amb les previsions de l’estat de la pandèmia en les properes setmanes a tot el territori català, s’implementaran un seguit de mesures. Així, pel que fa als grups de convivència estable, s’estableix que als grups de 2n cicle d’educació infantil i primària, la ràtio no serà superior a 20 alumnes amb caràcter general i, a secundària es reduiran sempre que sigui possible. En qualsevol cas, quan no sigui possible reduir els grups, entès això com a excepcionalitat i d’acord amb el pla propi de cada centre, s’arbitraran altres mesures preventives i de seguretat.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha remarcat que els grups seran el més reduïts possible en funció de les característiques del centre i ha recordat que a Catalunya la ràtio és d’un mestre per cada 16 alumnes: “El context, el territori, l’organització, el tipus d’ensenyament o el tipus d’edifici acaben explicant el paràmetre marc de 20 alumnes a infantil i primària”. Pel que fa a la secundària, ha explicat que “hi intervenen aspectes com les optatives, especialitats, tallers..., que marquen una diversitat més gran”.

Ús de la mascareta

Es determina l’ús de la mascareta dins l’aula de forma obligatòria a partir dels 12 anys, a l’educació secundària obligatòria, batxillerat, formació professional i centres de formació d’adults. Cal recordar que el Pla d’actuació aprovat el juliol ja ho establia per als espais comuns com passadissos i entrades i sortides de l’aula. Pel que fa a l’ús de la mascareta a l’educació primària, serà obligatòria a partir dels 6 anys quan les circumstàncies de la pandèmia en aquell territori ho requereixin.

En relació al control de símptomes, es recomana als centres educatius que realitzin un control diari de la temperatura dels alumnes; cada centre decidirà com ho farà en funció de les seves característiques.

Finalment, s’introdueix una nova mesura no prevista en el pla d’actuació, com és el cribratge poblacional de 500.000 persones, entre el 15 de setembre i el 15 de novembre. La realització d’aquests tests es durà a terme amb criteris epidemiològics i es farà a alumnat, professorat i membres del personal d’administració i serveis.

Esforç per iniciar l'inici de curs

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que “no hem descansat ni descansarem perquè els infants puguin exercir el seu dret educatiu i pedagògic amb seguretat”, malgrat la complexitat de l’epidèmia, i ha reiterat la crida a la societat a mantenir l’esforç per començar el curs de la millor manera possible, sobre tot a través de les tres mesures bàsiques –distància, mans i mascareta- i de reduir la interacció social. “Aconseguir-ho depèn d’una estratègia conjunta d’implicació de la societat, que s’ha de seguir des d’ara mateix”, ha afirmat.

La titular de Salut ha aprofundit en algunes de les mesures addicionals aprovades avui pel context epidèmic, i que s’aplicaran des del primer dia. Per exemple, la previsió de fer cribratges massius a les escoles, d’aproximadament mig milió de testos PCR en dos mesos.  Vergés ha detallat que per decidir a quins centres es faran aquestes proves es prioritzaran els criteris epidemiològics poblacionals i necessitats socials. “L’escola és un referent comunitari i acostarem els cribratges a la comunitat que ho necessiti gràcies a l’escola”, ha dit la consellera abans d’indicar que el sistema està preparat per a fer, d’entrada, uns 8.000 tests diaris, i d’incrementar-lo a 20.000 diaris.

Mostrar formulari de contacte