Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'any 2021 s'han practicat 34 avortaments quirúrgics a dones de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran

L'any 2021 s'han practicat 34 avortaments quirúrgics a dones de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran

Salut publica la dada en resposta a una pregunta del PSC i matisa que s'hi inclou les IVE indicades per causes mèdiques. També es van fer 507 interrupcions farmacològiques, una opció que actualment ja ofereix el Sant Hospital de la Seu
Clínica Mi NovAliança de Lleida (Foto: ACN)
18/05/2022 10:35

Els centres sanitaris de la demarcació de Lleida han practicat l'any 2021 un total de 34 interrupcions voluntàries de l'embaràs (IVE) de forma quirúrgica. Així es desprèn del Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) publicat aquest dimarts, en el qual el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, dóna resposta a una pegunta formulada pel PSC sobre aquesta dada.

Fonts del Departament han matisat però, que en aquest còmput total també s'hi inclouen els avortaments indicats per causes mèdiques. Una altra especificació que fa Salut és que les dades provinents del Registre d'interrupció voluntària de l'embaràs, corresponents al 2021, s'han de considerar "provisionals" atès que la declaració dels centres, tot i estar molt avançada, encara no està tancada definitivament.

Els IVE quirúrgics es detallen per mesos i en tres centres hospitalaris diferents. Del total, 24 es van fer a la 9a setmana o bé abans de l'embaràs; 7, entre les 10 i les 14 setmanes; i 3, a les 15 setmanes o més de gestació.

Ara fa just dos anys, al maig de 2020, el Govern va anunciar que les dones de les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran podrien avortar quirúrgicament entre la setmana 9 i 14 de l'embaràs, gràcies a un acord amb la clínica Mi NovaAliança. Fins aquell moment, per fer-ho havien d'anar a fora de la demarcació, pel fet que la totalitat dels 29 professionals lleidatans capacitats per fer l'operació s'acullen al seu dret d'objecció de consciència i rebutgen dur-la a terme.

Aquest mes de febrer passat, una vintena de col·lectius feministes van denunciar que no s'estaven fent avortaments quirúrgics i van acusar Salut d'haver "mentit i desinformat a la població". Salut ha desmentit ara aquesta acusació i ha concretat que l'any passat ja es van fer més d'una trentena d'intervencions. 

La conselleria també ha explicat, a la mateixa resposta, que al llarg del del 2021 es van fer 507 avortaments farmacològics, repartits entre vuit centre sanitaris diferents. La majoria van ser a les 9 o menys setmanes de l'embaràs (469), un total de 22 van ser entre els 10 i les 14 setmanes de l'embaràs, i un total de 16 a partir de les 15 setmanes de gestació. El Sant Hospital de la Seu ha incorporat recentment aquesta possibilitat a la seva cartera de serveis, tot sumant-se així als hospitals de Cerdanya i del Pallars. A curt termini també és previst que s'hi afegeixi l'Espitau Val d'Aran, amb la qual cosa aquesta pràctica ja estarà disponible a tots els centres hospitalaris de l'Alt Pirineu i Aran.

 

Mostrar formulari de contacte