Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'art més transgressor, experimental i avançat conflueix a l'Alta Ribagorça de la mà del nou festival 'Errant'

L'art més transgressor, experimental i avançat conflueix a l'Alta Ribagorça de la mà del nou festival 'Errant'

El projecte reunirà, del 18 al 27 de setembre, una trentena d'artistes i de professionals dels mitjans de comunicació

La vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i la presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça i alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta, i altres autoritats, presentant el nou festival 'Errant' (Foto: ACN)
La vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i la presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça i alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta, i altres autoritats, presentant el nou festival 'Errant' (Foto: ACN)
31/08/2020 20:10

L'Alta Ribagorça acollirà entre el 18 i el 27 de setembre un nou festival itinerant, el qual pretén esdevenir un espai de referència i un punt de confluència entorn de l'art més transgressor, experimental i avançat i el pensament contemporani a les comarques de la demarcació de Lleida. El certamen, anomenat 'Errant', comptarà amb una trentena d'artistes i professionals vinculats als mitjans de comunicació i al món de la imatge, els quals bastiran una programació a través de tres itineraris: l'art, el pensament i la poesia i la música. Així, les instal·lacions artístiques, els diàlegs a la plaça o les petites rutes poètiques i musicals, envairan carrers, places i edificis del patrimoni cultural i històric del Pont de Suert, Vilaller o la Vall de Boí.

El festival 'Errant' arrencarà el divendres 18 de setembre a Vilaller amb l'exposició col·lectiva 'Dones. Retòriques del poder i del desig'. La mostra s'articula sota l'aixopluc del programa 'Art al magatzem', que cada any impulsarà el certamen i que ocuparà un local, magatzem o espai popular d'un poble per donar-li un nou ús artístic i amb l'objectiu de fer arribar l'art on hi ha la gent. En aquesta primera edició, són set les artistes convidades pel comissari del festival Jesús Vilamajó: Nora Ancarola, La Sofy, Alexandra Garcia Pascual, Gema Polanco, Juana Dolores Romero Casanova, Olga Olivera-Tabeni i Christina Schultz. L'exposició es complementarà, el dia 25, amb dues performances d'Olivera-Tabeni i de Schultz.

Mentre, al Pont de Suert s'hi podrà veure treballar l'artista Marcel Rubio Juliana, que durant tres dies dibuixarà al carbó el decorat monumental d'un escenari a la plaça del Mercadal. A més, Pedro Torres presentarà la seva videoinstal·lació 'Òcul', una narració textual on les imatges d'eclipsis i escultures antigues dialogaran amb el conjunt monumental de l'església vella. Finalment, el 20 de setembre, els visitants podran gaudir d'una proposta artística monumental a càrrec de Marco Noris, Sara Agudo Millán, Blanca Viñas i Albert Alcoz, que instal·laran les seves respectives creacions en tres de les esglésies més emblemàtiques del romànic de la Vall de Boí: Sant Feliu de Barruera, Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d'Erill la Vall.

L'itinerari del pensament

Pel que fa a l'itinerari del pensament, aquest es basarà en el concepte de l'excés, la propaganda i la infoxicació al segle XXI. Així, el Pont de Suert reunirà a diferents experts per reflexionar sobre els efectes que les imatges i paraules causen en la societat. Concretament, el 19 de setembre a la Confraria Nova hi haurà dues taules de debat, en les quals hi prendran part Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita, creadors i realitzadors del programa d'assaig visual 'Soy Cámara' del CCCB; Josep M. Ganyet, enginyer informàtic especialitzat en intel·ligència artificial i col·laborador de RAC1, TV3 o La Vanguardia, i el gestor de coneixement especialitzat en divulgació cultural a la xarxa, i en especial a Viquipedia, Àlex Hinojo.

Mentre, el 26 de setembre tindran lloc a la plaça del Mercadal tres 'Diàlegs a la plaça'. D'aquesta manera, la comissària i crítica d'art Alexandra Laudo dialogarà amb l'artista Marcel Rubio Juliana sobre la història de les imatges, la memòria, la malenconia i la presència de la literatura i la paraula en els seus treballs. Mentre, la periodista, editora i cap de redacció del digital 'Crític' Laia Soldevila conversarà sobre la importància de l'ètica periodística amb Salvador Alsius, periodista, degà del Col·legi de Periodistes, vicepresident del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i professor universitari que ha treballat a TVE i TV3.

Finalment, l'experta en comunicació audiovisual Natàlia Lloreta s'entaularà amb l'activista aranesa i ambientòloga Mireia Boya per parlar sobre les seves "Lleides", els seus paisatges i els seus límits, sobre l'explotació dels territoris, els seus parlars, les seves gents i els seus futurs.

Itinerari de la poesia i la música

D'altra banda, la poetessa i artista Juana Dolores Romero Casanova, acompanyada del director de la Fundació Lo Pardal, Pau Minguet, presentaran el 19 de setembre, a la plaça de Vilaller, el poemari 'Bijuteria', darrer Premi Amadeu Oller. Per la seva banda, el Pont de Suert acollirà dues propostes poètic-musicals: una a càrrec del cantautor Xavier Mayora que, acompanyat de cinc virtuosos músics, presentarà el seu darrer disc 'Anartista' el pròxim 19 de sermbre. Mentre, el dia 26, el Col·lectiu de Resistència Poesia Estripada arribarà 'Errabundejant', un itinerari poètic pel centre històric tot recuperant la veu de poetes lleidatans contemporanis.

En aquest itinerari de la poesia i la música, la Vall de Boí, acollirà el concert 'Els dits de la música' de Toti Soler, on la música íntima i delicada fusiona formes clàssiques amb el folk, el jazz o el flamenc. L'itinerari-concert intimista 'Tot dorm', a càrrec del trio format per Neus Borrell, Miquel Joan i Jordi Rallo i que es podrà gaudir entre Durro i l'ermita de Sant Quirc de Durro, clourà el festival, amb una proposta que inclourà des de cants tradicionals fins a poemes musicats d'Anna Dodas, Maria-Mercè Marçal, Verdaguer i altres autors.

Mapa d'autor

La programació es complementa amb l'edició, durant la primavera del 2021, d'un mapa d'autor, a partir del qual cada any un artista escollit per la organització interpretarà el territori que el festival haurà ocupat uns mesos abans. En aquesta primera edició, l'escollida és la mollerussenca Marta Bisbal. El festival 'Errant' compta amb el comissariat de Culturacció i la producció de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, que finança la pràctica totalitat del projecte, amb un pressupost de 30.000 euros. Mentre, el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, els ajuntaments dell Pont de Suert, la Vall de Boí i Vilaller i del Centre del Romànic de la Vall de Boí, també col·laboren en la iniciativa.

Mostrar formulari de contacte