Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Associació de Veïns i Amics de Solanell publica un manifest a favor de la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs d'Hivern

L'Associació de Veïns i Amics de Solanell publica un manifest a favor de la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs d'Hivern

L'entitat veïnal, que ha debatut el projecte, reclama que si tira endavant es basi en la sostenibilitat, l'aprofitament de recursos locals i el benefici per a la població local. En tot cas, defensen que l'esdeveniment "pot ser un revulsiu" per a les comarques pirinenques
Solanell (Foto: Reviure Solanell)
23/11/2021 14:15

L’Associació de Veïnes i Veïns, Amigues i Amics de Solanell ha consensuat un manifest en el qual mostren el seu suport a la candidatura Pirineus-Barcelona 2030 als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern. L'entitat ciutadana, que treballa en la recuperació d'aquest poble de l'Alt Urgell, esdevé una de les primeres de caire estrictament local que es manifesta a favor del projecte olímpic.

La decisió s'ha pres després d’un ampli debat en assemblea oberta, celebrada el 30 d'octubre passat. Segons han explicat en un comunicat, després d'aquest debat amb veïns i col·laboradors han conclòs "que els Jocs del 2030 poden ser un revulsiu per a una zona geogràfica d’alta muntanya que està patint greu despoblament i una massa demogràfica molt envellida", una evolució "que d'aquí a deu anys pot oferir una desertització total de l’àrea pirinenca".

Tot i això, des de Solanell subratllen que, si s'obté la designació, "els jocs han de ser més sostenibles" respecte d'edicions anteriors i que "no han de ser un esdeveniment especulatiu, sinó que ha de cercar una millora en la vida quotidiana dels habitants pirinencs". Per aconseguir-ho, consideren que "moltes de les necessàries instal·lacions poden ser provisionals, desmuntables i fetes amb materials reciclables, molts d’ells procedents de la zona, especialment la fusta i el material de calefacció basat en pèl·let", a més d'"innovar tecnològicament per gastar poca energia quan s’hagi de produir neu".

També considerem necessari que els JO "permetin generar una sèrie d’actuacions per millorar les condicions de vida de la gent, especialment pel que fa a mobilitat, accessibilitat i creació de serveis comunals en matèria d’educació, sanitat i habitabilitat". En aquest sentit, indiquen que si s'ha de construir una vila olímpica aquesta "també hauria de ser sostenible" i "que els edificis d’apartaments per a residència dels esportistes s’han de dedicar posteriorment a habitatges per a gent amb menys capacitat econòmica que els que ara veiem a les estacions pirinenques".

Prioritzar-hi la població local

Més enllà d'aquestes reivindicacions, l'entitat veïnal de Solanell valora el fet que els Jocs d'Hivern "poden generar una gran sèrie de llocs de treball que, un cop acabats els Jocs, podrien consolidar-se si s’han creat les bases per a la consolidació d’una població estable, que pugui disposar de llocs de treballs presencials o per internet". Per això, remarquen "que els llocs de treball que es generin han d’estar ocupats, bàsicament, pels habitants de la zona", que "no han de ser treballs precaris" i que "han de servir per promocionar el fet de venir a viure al Pirineu, davant l’opció de treballar en línia".

En aquest debat també s'ha destacat que l'esdeveniment "pot generar accions interterritorials amb França, Andorra i l'Aragó" i que permetrien seguir el model ja implantat amb l'Hospital Transfronterer de Puigcerdà, que dóna servei tant a la Baixa Cerdanya com a l'Alta Cerdanya, el Capcir i l'Alt Conflent, a Catalunya Nord. En aquest sentit, des d'aquest poble urgellenc proposen "que es creïn centres de formació esportiva estables, tant per preparar els nostres atletes i els que puguin venir d’altres països, com per garantir-ne la continuïtat futura", i creen que en aquest punt ja hi ha dos altres exemples a seguir: el Parc Olímpic del Segre, a la Seu d’Urgell, i el recentment estrenat Grau de CAFE especialitzat en esports de natura, amb el nou INEFC Pirineus.

El manifest acaba demanant, per donar-hi suport, "el control de despeses, el respecte a la natura i l’ambició de fer uns JO molt diferents als anteriors", a més de "renovar la línia de tren de Barcelona a Puigcerdà i promoure el transport públic, per evitar la utilització massiva del cotxe que hi ha ara per arribar a la muntanya.

Crida a sumar més entitats a aquest manifest

Finalment, l'Associació de Veïnes i Veïns, Amigues i Amics de Solanell ha fet "fem una crida a totes les entitats oficials i particulars del Pirineu per recolzar aquest manifest i convidar als ajuntaments a fer-se’l seu, tot fent pública la seva decisió".

Mostrar formulari de contacte