L'associació Empresariat Cerdanya demana al Govern l'ampliació de la mobilitat de cap de setmana
L'entitat ha consensuat un pla director per garantir la seguretat sanitària sense que això perjudiqui l'economia de la comarca i del Pirineu. A l'elaboració del document hi han participat les administracions locals, l'Hospital de Cerdanya, les estacions d'esquí -tant d'alpí com de nòrdic- i els Mossos d'Esquadra
L'associació Empresariat Cerdanya ha demanat públicament al Govern "mesures quirúrgiques" que permetin una mobilitat més àmplia a la comarca, amb l'objectiu de facilitar la reactivació i evitar un dany que pot ser irreversible en molts sectors de l'economia del Pirineu.
L'entitat reivindica que la pràctica d'esports de neu, com la resta d'activitats físiques a l'aire lliure, és compatible amb les mesures dictades per frenar la propagació la COVID-19, i lamenta que la mobilitat limitada a comarques, o fins i tot a municipis com passa ara de divendres a diumenge, força les estacions a romandre tancades encara els propers dies, perquè no els surt a compte posar en marxa els remuntadors ni començar a contractar personal. Una situació que, tot i el menor cost d'explotació, també afecta les estacions d'esquí nòrdic, perquè per les estrictes restriccions de mobilitat tampoc no hi poden arribar visitants.
Per tot plegat, l'entitat que agrupa bona part dels empresaris i autònoms cerdans ha presentat un Pla Director, consensuat amb les administracions locals i agents del territori. En l'elaboració hi han pres part els ajuntaments de la comarca, la Fundació Hospital de Puigcerdà, l'Hospital de Cerdanya, les estacions d'esquí -tant d'alpí com de nòrdic- i els Mossos d'Esquadra. També s'hi ha adherit la Federació Catalana d'Esports d'Hivern. Sota el títol 'Pla Director: La Cerdanya hivern segur', els objectius que persegueix són "descongestionar les estructures sanitàries de la comarca durant la temprada d'hivern, mantenir l'activitat econòmica i l'equilibri social i garantir la Cerdanya com a destinació segura i com a terra d'acollida" per als visitants.
Entre altres, el Pla Director proposa realitzar tests massius al sector turístic i comercial a l'inici i final de la campanya d'hivern i abans d'acabar les vacances de carnaval. A més a més, inclou que els hotels han de disposar d'habitacions reservades per aïllar possibles casos positius de coronavirus i, que en el cas que hi hagi un pacient positiu entre grups visitants i grups escolars menors de 16 anys, aquest i els seus contactes directes hauran de retornar al seu lloc d'origen.
La proposta ja preveu que aquest hivern hi haurà una "disminució important" del flux de trànsit a la comarca, però demana que "es minimitzin al màxim possible" els possibles tancaments a la comarca, en especial al Túnel del Cadí, el seu accés més important.
Amb neu però sense mobilitat
Per tot plegat, Empresariat Cerdanya ha assegurat a l'ACN que "tots els actors de Cerdanya estan preparats" i que "les estacions podrien estar obertes", tenint en compte que a més a més la neu ja està en excel·lents condicions. Per això, lamenten les dificultats que el Govern segueix posant per desplaçar-se, fins i tot a dins mateix de la comarca.
L'associació sí que accepta d'altres mesures com són el toc de queda nocturn o els límits de cabuda a la restauració, als allotjaments i als comerços, perquè les veu "de sentit comú i perfectament compatibles amb la pràctica de l'esquí i les activitats a l'aire lliure", però qüestiona la utilitat de les actuals restriccions a la mobilitat, fins i tot a nivell purament sanitari. Una limitació encara més qüestionada després de les imatges d'aglomeracions que s'han pogut veure al centre de ciutats com Barcelona aquest cap de setmana.