Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Ramaderes de Catalunya rebutja la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs d'Hivern

Ramaderes de Catalunya rebutja la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs d'Hivern

El col·lectiu considera que el Pirineu té necessitats més urgents, entre les quals esmenten l'accés a la terra, garantir la sobirania alimentària i més serveis per no haver de marxar dels pobles

Ramaderes de Catalunya
Ramaderes de Catalunya
08/10/2019 12:00

L'associació Dones Ramaderes de Catalunya ha expressat aquest dimarts el seu rebuig a la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. El col·lectiu ha publicat un comunicat en el qual qüestionen la necessitat d'organitzar l'esdeveniment i el benefici que pot generar per a la població del territori.

Entre d'altres punts, Ramaderes de Catalunya posa en dubte que el "turisme de temporada" fixi població al territori" i creuen que cal mes "feina arrelada, no de temporada". Pel que fa a les infraestructures considera que cal prioritzar aquelles que siguin útils per a la població, però es pregunten si "cal que vinguin turistes a passar el cap de setmana per tirar-les endavant", cosa que veuen com "un menyspreu pels qui habiten el rural".

El comunicat considera que el Pirineu i el Prepirineu tenen d'altres necessitats més urgents, entre les quals esmenten, pel que fa al món ramader, "accés a la terra" i "un medi rural capaç de garantir la sobirania alimentària del territori, capaç de produir aliments de qualitat i de manera sostenible i capaç de fer front al canvi climàtic" que, afirmen, "ens ve a sobre". També reivindiquen la construcció de "petits escorxadors, locals o mòbils", l'"accés fàcil a beques menjador per no haver de fer quilòmetres amunt i avall", transports escolars "fàcils i gratuïts" i "serveis socials perquè la gent gran no hagi de marxar dels pobles els seus últims anys".

En el text, Ramaderes de Catalunya opina que "una candidatura olímpica no aportarà res d’això" i augura que "al contrari, portarà especulació, pujarà el preu de la terra i l'habitatge gràcies a les segones residències" i "atraurà grans superfícies que malmetran encara més el petit comerç i que no apostaran pel producte local". Per tot plegat, el col·lectiu demana que les institucions implicades donin explicacions més concretes de "com ho faran per blindar el sòl agrícola, per controlar-ne els preus, per protegir l’accés a l'habitatge i per evitar l’establiment de grans superfícies i de grans cadenes hoteleres".

Rebuig a la massificació de la muntanya

D'altra banda, des del grup afirmen que es vol "basar el desenvolupament del Pirineu" en un sector que creuen que "davant el canvi climàtic no té cap futur a llarg termini, i a mitjà serà una activitat insostenible ja que necessitarà de la creació de molta neu artificial". En aquest sentit, afirmen que veuen "amb preocupació com això s’engloba en una tendència cada cop més estesa d’utilitzar la muntanya com a parc d’atraccions o com a simple decorat per al nostre gaudi, sense revisar les implicacions que això té tant per les activitats agroramaderes com pel medi ambient".

Al respecte, el grup també rebutja l'existència de "macrocurses de muntanya, trials que no avisen del recorregut als ramaders i ramaderes i massificació del turisme de bolets, massa sovint sota la bandera d'El bosc és de tots" que, afirmen, "serveix com a excusa per no respectar qui hi viu i en viu". El comunicat acaba reclamant "que no posin la població rural d’excusa perquè quatre s’omplin les butxaques" i que se celebri una consulta entre la població del Pirineu sobre l'organització dels Jocs d'Hivern. Una mesura que ja ha previst el Parlament, amb una moció presentada per la CUP i que van ratificar els grups de JxCat, ERC i CeCP.

Ramaderes de Catalunya es defineix com un "grup de dones ramaderes de bestiar de pastura" que consideren que "sense pastores no hi ha revolució". El comunicat ha rebut el suport, entre d'altres, de la CUP de l'Alt Urgell.

Mostrar formulari de contacte