L'augment de visitants a la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell avala l'aposta de traslladar-la al centre de la ciutat
La Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que s'ha ubicat al passeig Joan Brudieu, ha venut 8.500 tiquets de degustacions de formatge amb un total de 51.000 tastos. Una altra de les novetats, la Fira Xica al carrer dels Canonges, ha sumat 8.000 participants
La Fira de Sant Ermengol, celebrada aquest cap de setmana a la Seu d'Urgell, ha venut 8.500 tiquets de degustacions de formatge, amb més de 51.000 tastos realitzats a les 50 formatgeries que han pres part a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, així com als estands de Vi de Talarn, la cervesa artesana Ctretze Pirineus, l'aigua Pineo o el vermut de sake de Seda Líquida de Tuixent. La tinent d'alcalde i regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Gemma Tó, ha indicat que "aquestes xifres suposen un augment de visitants en relació amb l'edició de l'any passat i refermen l'aposta de traslladar l'oferta de formatges del Camí Ral de Cerdanya al passeig de Joan Brudieu".
Tó ha manifestat que "l'excel·lent acollida de la nova ubicació per part d’urgellencs i urgellenques i dels visitants, argumentada per l'increment de les vendes, avala l’encert de la decisió que es va prendre de traslladar la Fira de Formatges Artesans del Pirineu i altres espais firals al bell mig de la ciutat". La nova situació també ha estat ben valorada pels formatgers i artesans que s’han donat cita en aquesta fira mil·lenària. En aquest sentit, "les formatgeries han destacat l’amplitud del nou emplaçament, així com el format circular", segons ha concretat Tó.
En el balanç de l'esdeveniment, la regidora urgellenca també ha incidit també en la bona acollida de la Fira Xica, una novetat d’aquest any que ha aglutinat un nombrós públic familiar entorn del formatge "de manera lúdica i divertida". La nova proposta, que s'ha organitzat al carrer dels Canonges, ha sumat 8.000 participants en les diverses activitats que s’ha celebrat durant tot el cap de setmana. S'hi ha pogut gaudir de jocs gegants, jocs d’astúcia, tastets de formatge, un photocall, sortejos de productes Cadí, jocs de taula, tallers, xanquers, teatre, contacontes, ratolins d’orelles gegants i armats, entre d’altres.
Noves ubicacions
D'altra banda, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha remarcat en el balanç final la bona rebuda del canvi d’ubicacions dels espais dedicats a l’artesania i els productes de proximitat, col·locats al llarg de l’avinguda Pau Claris, així com del nou espai firal de food trucks i els concerts a la plaça dels Oms, on els urgellencs i urgellenques, així com els visitants, han pogut menjar asseguts i escoltar música en directe.
En relació amb la nova ubicació de les aules de tast, instal·lades enguany a la segona planta del Centre Cívic el Passeig, al passeig de Joan Brudieu, Tó ha assenyalat que també ha obtingut el beneplàcit de professionals i participants.
600 persones a les aules de tast
En números, per les 10 aules de tast hi han passat aquest cap de setmana de fira unes 600 persones, que han participat en les diverses degustacions de formatges, tallers i maridatges, així com el 30è concurs de formatges artesans i el concurs juvenil. “Tal com ens han fet arribar els mateixos professionals i tècnics, la valoració d’aquest canvi d’ubicació de les aules de tast es considera positiva”, ha explicat Gemma Tó.
Entre els punts a millorar hi hauria la senyalització de les zones d'accés i aparcament de la ciutat, a més de la il·luminació del passeig de Joan Brudieu, que tornarà a ser l'escenari de la Fira de Formatges l'any que ve. Així ho ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, que també ha expressat la voluntat de començar a pensar en el futur de l'esdeveniment econòmic, de gran rellevància per a la ciutat.