Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Laura Vilagrà avança que la candidatura als Jocs d'Hivern inclourà un estudi ambiental "exhaustiu"

Laura Vilagrà avança que la candidatura als Jocs d'Hivern inclourà un estudi ambiental "exhaustiu"

La consellera de la Presidència reitera al Parlament, en una resposta a ECP, que si s'aconseguís la nominació "no es farà cap bestiesa ambiental" i assegura que el Govern "farà els deures al Pirineu, hi hagi Jocs o no"

Compareixença de Laura Vilagrà al Parlament, avui dimarts (Foto: ACN)
Compareixença de Laura Vilagrà al Parlament, avui dimarts (Foto: ACN)
08/02/2022 18:50

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha garantit aquest dimarts davant dels diputats al Parlament que la celebració d'uns hipotètics Jocs Olímpics d'Hivern als Pirineus no suposarà "cap bestiesa ambiental", perquè "no es construirà cap gran infraestructura esportiva que després dels Jocs no tingués ús". Vilagrà responia a una interpel·lació de Marc Parés, diputat d'En Comú Podem per Barcelona, que havia qüestionat la celebració d'aquest esdeveniment a Catalunya.

La consellera ha assegurat que al Govern li "preocupa l'impacte ambiental" d'unes Olimpíades i que, per això, "hi haurà un estudi molt exhaustiu des del punt de vista de canvi climàtic i d'afectació en aquesta eventual candidatura". Vilagrà ha aprofitat per emplaçar els comuns a treballar la candidatura d'uns Jocs Olímpics a Catalunya "colze a colze" amb la Generalitat i pensant en el "llegat positiu" que poden deixar al nord del país. Segons ha dit, el projecte del Govern vol "fugir dels interessos especulatius" i dotar les comarques afectades "de les infraestructures i equipaments que calgui".

Paral·lelament, però, la representant del Govern s'ha compromès a seguir treballant "per la diversificació econòmica del Pirineu" perquè "no depengui de la neu". Això passa, recorda, per "millorar les comunicacions i afavorir la mobilitat interna, el mercat laboral i l'expansió de la fibra òptica a tots els racons".

Vilagrà defensa que la decisió la prenguin l'Alt Pirineu i l'Aran

En el debat, Laura Vilagrà ha defensat novament el fet que la presentació de la candidatura la decideixin els habitants de la vegueria de l'Alt Pirineu (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya, el Pallars Jussà) i l'Aran, com una manera que des d'aquestes comarques "no es pugui dir més que ho decidim des de Barcelona, Vic, Manresa o el meu poble".

Tot i això, Parés ha retret al Govern el fet que la consulta no inclogui comarques de muntanya de la Catalunya Central (Berguedà i Solsonès) o de la regió de Girona (Ripollès). El diputat opina que "acotar la dimensió territorial de la consulta" a la vegueria pirinenca "sembla que els vagi bé". D'altra banda, el diputat d'ECP hi ha afegit que "les infraestructures que el Pirineu necessita, no les necessita el 2030, les necessita ja", i creu que condicionar-les als Jocs seria un "xantatge". Sobre aquest darrer punt, Laura Vilagrà ha respost que el Govern farà "els deures al Pirineu" pel que fa a inversions pendents "hi hagi Jocs o no", i que "el Govern no vincula el futur del Pirineu, ni el conjunt model productiu del país, a un esdeveniment concret".

Mostrar formulari de contacte