Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu acull una exposició sobre la Segona Guerra Mundial al Pallars, l'Alt Urgell i Andorra

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu acull una exposició sobre la Segona Guerra Mundial al Pallars, l'Alt Urgell i Andorra

La mostra presenta en diferents panells el testimoni de persones que van dedicar-se a treballar des del Pirineu per a les xarxes d'evasió i d'informació belgues, britàniques i nord-americanes

09/07/2007 11:22

El responsable de Projectes i Espais de la Memòria de la Direcció General de la Memòria Democràtica, Jordi Guixé, ha inaugurat aquest diumenge l'exposició 'La batalla dels Pirineus. Xarxes d'informació i d'evasió aliades al Pallars, l'Alt Urgell i Andorra durant la Segona Guerra Mundial'. Guixé ha exposat que l'Alt Pirineu és el primer espai on s'ha impulsat la recuperació del patrimoni, tant arquitectònic com vivencial, que va deixar la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial per tal de donar a conèixer el passat i que aquest no es repeteixi. Ha afegit que aquest primer espai formarà part d'una futura xarxa de centres d'interpretació sobre aquesta temàtica ubicats a diferents zones del territori.

L'exposició, que es pot veure a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu d'Esterri, mostra en diferents panells el testimoni de persones que van dedicar-se a treballar des del Pirineu per a les xarxes d'evasió i d'informació belgues, britàniques i nord-americanes durant la Segona Guerra Mundial. Entre aquests col·laboradors, destaquen Joan Català, Joan Soldevila i Joaquim Baldrich, presents en la inauguració de l'exposició i a qui se'ls ha fet homenatge per la seva implicació en la defensa de la llibertat.

El responsable de l'exposició, Ignasi Ros, ha explicat que la idea de l'exposició sorgeix a partir de la travessa pirinenca anomenada 'El camí de la llibertat' que, any rere any, segueix el camí des de Saint Girons fins a Esterri d'Àneu i que commemora el pas pels Pirineus de les persones que s'evadien del nazisme. En record a aquests fets, en els quals hi van tenir un paper destacat els col·laboradors que actuaren com a guies o les cases particulars que esdevingueren 'cases segures', s'organitza aquesta exposició i altres activitats que es realitzaran durant la setmana.

Els actes culminaran el diumenge vinent a Sort amb la inauguració del museu 'El Camí de la Llibertat. Un museu de la pau a la frontera' que durà a terme el Conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, Joan Saura.

Finalment, i també en el marc d'aquest conjunt d'activitats, ahir es va presentar a Sort el llibre 'El eterno descontento', que recull les vivències del col·laborador dels aliats Joan Català, que havia fet tasques d'espionatge pels republicans durant la Guerra Civil i que durant la Segona Guerra Mundial va ajudar a passar informació i gent a través dels Pirineus. El llibre també és una mostra de diferents aspectes de la història com la forta repressió franquista viscuda al Pallars, ja que l'autor és fill del poble de Llavorsí, així com del desencís per l'evolució de la guerra o com era la vida al front en la Columna Durruti.

Mostrar formulari de contacte