Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'economia i els serveis públics centren el debat de les eleccions a RàdioSeu

L'economia i els serveis públics centren el debat de les eleccions a RàdioSeu

Tots els partits coincideixen a situar la creació d'ocupació com a prioritat però difereixen de com fer-ho i del balanç dels darrers quatre anys Govern i oposició donen dades contraposades sobre el deute municipal i el model de consorcis Progrés reclama que l'Ajuntament recolzi la plantilla de l'Hospital i CiU es compromet a defensar el manteniment dels serveis davant de Sanitat

ELECCIONS 2011 - LOGO GENERAL RÀDIOSEU
ELECCIONS 2011 - LOGO GENERAL RÀDIOSEU
18/05/2011 16:27

Les possibles solucions locals a la crisi econòmica i els serveis públics han centrat el debat de les eleccions municipals a RàdioSeu. Els candidats coincideixen en la necessitat de centrar-se a impulsar l'activitat empresarial i l'ocupació, si bé difereixen de com fer-ho i del balanç dels darrers 4 anys.

Economia

L’alcaldable de Progrés, Òscar Ordeig, reclama fer polítiques públiques a favor de l’economia i facilitar la burocràcia amb una finestreta única. Ordeig ha criticat les traves que es troben empresaris i comerciants per a determinades gestions o bé per disposar de sòl industrial. Per això, Ordeig veu urgent desenvolupar el nou polígon per estar a punt quan passi la crisi. Progrés també vol potenciar el turisme de natura, reobrir l’oficina de la rotonda d’Andorra i definir clarament quin producte turístic és la Seu.

L’alcalde i candidat de CiU, Albert Batalla, ha recordat que el polígon s’ha vist bloquejat pel canvi de denominació de la variant, que l’estat no ha acordat fins aquest mes de març. Batalla destaca la creació del Viver d’empreses i proposa un nou viver industrial. Alhora, defensa l’èxit de l'estrena de l’Espai Ermengol i proposa promocionar els productes de qualitat i consolidar-se en fires, mercats, congressos i esport.

Des d’ERC, Miquel Caminal ha fet una crida a evitar l’alarmisme, ja que l’atur a la Seu, tot i ser greu, és força més baix que a la resta de Catalunya. Caminal també demana prudència en el debat sobre el polígon i que es desenvolupi segons la demanda, ja que en el context actual és complicat perquè els propietaris de terrenys s’animin a apostar-hi. El regidor també defensa el turisme de natura, fires, congressos, campus esportius, a més de la utilitat de l’Espai Ermengol

Des d’ICV, Antoni Viñals advoca per la constitució d’un consell econòmic i social i convenis reals amb cada sector. Viñals veu vital tenir bona relació amb el Govern d’Andorra, ja que el principat és la primera font d’ocupació i comerç per a molts urgellencs. El candidat ecosocialista creu que cal anar per feina i donar solucions urgents a la gent treballadora.

Ajuntament

L’economia també ha centrat l'apartat sobre la gestió de l’Ajuntament, concretament en les finances de la institució. Òscar Ordeig sosté que el deute actual certificat és de 18 milions d’euros, un 80% més que el 2003. Ordeig ho atribueix, entre d’altres, a l’increment de societats i consorcis. El candidat de Progrés està d’acord amb el pacte d’austeritat, però critica que s’hagin doblat les despeses de funcionament els darrers anys. També rebutja la venda de patrimoni municipal i dels drets de l’aigua, i operacions com ara la contractació d’un assessor polític o la compra del local de la Mancomunitat d’Escombraries.

Albert Batalla, en canvi, assegura que el deute és de 13 milions d’euros i la ràtio d’endeutament, del 110%, i creu que es pot baixar al 75% amb les actuals mesures d’austeritat, que ja han estalviat 832.000 euros, el triple del previst. Batalla ha recordat que el darrer any hi ha hagut un romanent positiu de tresoreria i ha negat que s’estigui a punt de culminar la revisió del cadastre. A més, ha apuntat que una part del deute prové de la sentència sobre la finca de la Gallinaire, heretat de l'anterior equip de govern, que costarà finalment uns 3 milions d’euros.

Miquel Caminal ha defensat que l’ajuntament té marge per seguir reduint el deute. A banda de les mesures d’austeritat endegades, Caminal aposta per fer una crida a l’empadronament dels aproximadament 2.500 habitants de la Seu que estan domiciliats en d’altres municipis, però que es beneficien igualment dels serveis de la ciutat. Caminal, d’altra banda, ha defensat el model de consorcis ja que permeten accions com la renovació del clavegueram.

Antoni Viñals ha apuntat que en els temps actuals l’Ajuntament ha de fer com les famílies: en èpoques dolentes, reduir en allò que és prescindible. El candidat d'ICV creu que la sanitat i l’educació haurien de ser intocables en les retallades, mentre que en àmbits com l’esport no passa res si es fa en condicions més modestes.

Serveis socials

El tercer bloc del debat s’ha centrat en la política social. Des de l’oposició s’ha criticat la gestió dels ajuts, ja que d’una partida de 160.000 euros només se n’ha concretat 40.000. Òscar Ordeig també ha incidit en les protestes al Sant Hospital i ha instat l’equip de govern a no fugir d’estudi i defensar els interessos de la Seu davant de la Generalitat, tenint en compte la previsió de nova reducció del 10%. Ordeig reclama concretament que l’Ajuntament es posi del costat dels treballadors i que es doni l’ordre d’obrir la segona planta i no retallar especialitats.

Albert Batalla ha negat que hi hagi previsió de reduir serveis a l’hospital i considera que el centre segueix tenint els serveis necessaris per funcionar correctament. Batalla es compromet a plantar cara a Sanitat si cal per defensar l’hospital, però alhora reclama que no es polititzi el complex sanitari. Pel que fa als ajuts socials, l’alcalde afirma que s’han doblat i s’ha atès nous tipus de demandants, afectats per l’atur.

Miquel Caminal ha defensat que els ajuts socials han de funcionar segons unes bases per evitar que se n’aprofitin persones que no els necessiten. Caminal ha recordat que el 2003 l’hospital ja tenia un deute important, però coincideix amb Progrés i ICV que no es pot retallar en sanitat i encara menys en un hospital del Pirineu. Malgrat això, Caminal creu que cal tenir clar que en alguns moments de l’any no té sentit tenir oberta la segona planta, perquè l’ocupació és insuficient.

En aquest sentit, Antoni Viñals es mostra obert a col.laborar amb l’hospital però creu que la situació actual és greu. Viñals reclama que se segueixi tenint tots els serveis necessaris i no es forci alguns pacients a marxar cap a Lleida o Barcelona per a determinades operacions. ICV assegura que això ja ha passat darrerament amb usuaris que prefereixen anar cap a la sanitat privada.

El cap de llista del PP, Pere Millàs, ha excusat la seva presència al debat per motius professionals.

Mostrar formulari de contacte