Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu presenta un pressupost per al 2020 de prop de 16 milions d'euros

L'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu presenta un pressupost per al 2020 de prop de 16 milions d'euros

Entre les inversions hi ha la rehabilitació de pisos buits per a lloguer, la millora de l'accessibilitat i la reforma de la Biblioteca. La quantitat total ascendeix a quasi 19 milions si s'hi inclou Parc del Segre, Turisme Seu i HIULS

Presentació del projecte de pressupost 2020 de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
Presentació del projecte de pressupost 2020 de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
30/12/2019 14:40

L'equip de govern de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell (Junts per la Seu i ERC) ha presentat aquest dilluns al matí, en roda de premsa, el pressupost intern municipal per a l'any 2020, que ascendeix a 15.913.369 euros. La proposta de comptes s'ha de sotmetre a aprovació al ple extraordinari previst per avui mateix, a les 7 del vespre a la sala d'actes del consistori.

L’alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, ha explicat prèviament els detalls del pressupost que presenten, acompanyat del vicealcalde Francesc Viaplana, els tinents d’alcalde Mireia Font, Marian Lamolla i Carlos Guàrdia i la regidora Núria Tomàs. Fàbrega ha detallat que el pressupost consolidat puja a un  total de 18.955.580 euros. Aquesta segona xifra inclou les partides destinades a les societats municipals Habitatge i Urbanisme la Seu HIULS (1.472.579 euros), el Parc del Segre (1.501.932 euros) i Turisme Seu (67.700 euros).  

L'alcalde de la Seu ha defensat que amb aquest pressupost "es pretén millorar significativament el parc d’habitatge de lloguer social i assequible, per afrontar el problema d’accés a l’habitatge". D'altres eixos del nou any, assegura Jordi Fàbrega, seran "avançar en les mesures de sostenibilitat i estalvi energètic; apostar per la dinamització econòmica i la millora de les infraestructures i equipaments de la Seu i Castellciutat", dins d'un projecte econòmic que es marca l'objectiu de "ser una eina que permeti la cohesió social de tots els veïns i veïnes de la Seu amb un tema cabdal com és l’accés a l’habitatge". També ha esmentat com a objectius "l’accessibilitat de la via pública, iniciar els estudis universitaris del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i millorar tots els serveis públics, incloent l’equipament residencial i de pisos tutelats per a la nostra gent gran”.

El batlle ha volgut remarcar també que “gràcies a una contenció de la despesa de totes les iniciatives ja consolidades, es pot incrementar les inversions més necessàries per millorar o implementar nous equipaments”. Al respecte, ha assegurat que "aquest pressupost presenta el seu increment més important en els recursos destinats a noves inversions”. Aquest increment és possible, detalla, gràcies a les diferents línies d’ajut previstes per part d’altres administracions supramunicipals que s’aconseguiran de diferents administracions públiques, i que es poden afrontar gràcies al fet de tenir una ràtio d’endeutament controlada.

L'equip de govern ha assegurat que "la proposta de pressupost municipal per al 2020 ja va ser lliurada a mitjans de desembre a tots els grups polítics municipals que conformen el consistori de la Seu d’Urgell, perquè aquests presentessin les seves propostes". En aquest sentit, Jordi Fàbrega ha manifestat que “tot i tenir la majoria per aprovar el pressupost", han volgut "parlar amb tots els grups municipals per incorporar-ne les propostes que siguin positives per a la ciutat”. En tot cas, considera "fonamental" poder començar l'any amb el pressupost aprovat "per un bon funcionament de la Seu i Castellciutat”, tenint en compte que el darrer cop que se'n va fer l'aprovació va ser amb els comptes del 2018, perquè el 2019 s’ha treballat amb pressupost prorrogat, en no arribar-se a un acord polític.

Austeritat i inversions

De la seva part, Francesc Viaplana assegura que “es tracta d’un pressupost que va a l’alça, sobretot per les partides destinades a les inversions". El vicealcalde i regidor d'Hisenda ha explicat que s'hi inclou els increments en sous i cotitzacions de la Seguretat Social que obliga la llei estatal, fet que comporta un increment important en les despeses de personal. Atès que només s’ha volgut pujar l’IBI urbà amb l’equivalent a la variació de l’IPC dels darrers 2 anys, per poder fer front a aquest increment, s’han realitzat uns "pressupostos austers en la majoria de partides".

Això, segons Viaplana, es tradueix en que “es realitzaran tots els esdeveniments que són necessaris i que revitalitzen el municipi en tots els aspectes (culturals, esportius, festius) però tots ells amb una contenció de la despesa". Tanmateix, "no s’ha fet cap tipus d’ajustament a la baixa en les partides de serveis socials, llar d’infants, escoles municipals, polítiques de gent gran, infància i joventut, solidaritat, igualtat ni ensenyament".

Un dels punts importants és el canvi d’orientació de la Societat Municipal HIULS, que per aquest 2020 assumeix les polítiques municipals d’habitatge de forma activa i per això incorporarà personal de l’Ajuntament i destinarà 150.000 euros en el programa de rehabilitació de pisos buits per destinar-los a lloguer social i assequible.

Quant a millora de la via pública, se seguirà treballant per millorar l’accessibilitat dels carrers, la millora i ampliació del mobiliari urbà i dels parcs infantils i l’establiment dels camins escolars, entre altres projectes, per aconseguir una ciutat més orientada als vianants. Per a aquesta finalitat, es preveu una despesa de més de 350.000 euros.

Pel que fa la promoció econòmica, amb aquest pressupost es continua amb els programes de promoció de l’ocupació, amb la organització novament del WorkShop Ocupacional; la participació al programa Enfeina’t (que donarà feina a 5 persones a l’ajuntament) i al programa de Garantia Juvenil (que ocuparà 3 persones), així com els ajuts adreçats als autònoms i a l’obertura d’establiments comercials, i es consolida la partida per l’arranjament de façanes del centre històric de la ciutat i del nucli de Castellciutat. A tot això, cal sumar-hi els recursos adreçats a la celebració de la Fira de Sant Ermengol, el Festival del Joc del Pirineu, el Mercat Medieval dels Canonges, la Fira Playmobil, el Món Màgic de les Muntanyes, un nou Mercat de Vehicles d’Ocasió del Pirineu i una partida de dinamització de l’eix comercial, de 8.685 euros.

Respecte als equipaments, es preveu una reforma integral de la Biblioteca Sant Agustí per tal de millorar-ne l’accessibilitat, així com l’eficiència energètica; l’ampliació i millora de l’àrea d’autocaravanes; el nou consultori sanitari de Castellciutat; l’inici de la construcció del futur campus universitari per acollir els estudis del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport; l’estudi per un futur equipament de pisos tutelats i places residencials per a la gent gran, un cop obtingut el compromís del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la concertació d’aquestes places. Per molts d’aquests projectes s’ha demanat subvencions a diferents administracions públiques.

A nivell del Parc del Segre, no es preveuen inversions importants, després que, durant els darrers 2 anys, es realitzessin inversions de més de 1.000.000 d’euros per millorar-ne tots els equipaments de cara a la celebració dels recents Campionats del Món d'Eslàlom i Descens. No obstant això, es vol potenciar significativament el vessant lúdic i turístic del Parc, tot mantenint-ne el vessant esportiu d’alt nivell.

El vicealcalde Viaplana ha explicat que l’esforç inversor que realitza l’Ajuntament de la Seu d’Urgell l’any 2020 es de 3.375.218 euros, dels quals es preveu aconseguir 1.079.200 euros en subvencions, i la resta en funció del romanent de tresoreria del 2019 i préstec. Per al vicealcalde, “el sanejament de l’Ajuntament és prou ferm, fet que ens permet acudir a l’endeutament, sense que la ràtio d’endeutament sigui limitant". No obstant, no descarten recórrer al préstec per a projectes "de vital importància pel present i el futur de la ciutat"; concretament, per fer realitat els estudis d'INEFC i la residència de gent gran.

Aquest pressupost, finalment, també inclou una partida per una nova aplicació mòbil de comunicació amb la ciutadania, que "ha de permetre millorar la realització dels tràmits amb l’Ajuntament de forma telemàtica, i alhora ser una eina de participació  per fer consultes vinculants amb la ciutadania”.

Viaplana ha destacat que “s’estan realitzant estudis de viabilitat que han de permetre durant el 2020 poder gestionar directament des de l’Ajuntament, tant la grua municipal com la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC)”.

Mostrar formulari de contacte