Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les comarques de l'Alt Pirineu i Aran i de Ponent van rebre entre juny i juliol prop de 239.000 viatgers

Les comarques de l'Alt Pirineu i Aran i de Ponent van rebre entre juny i juliol prop de 239.000 viatgers

El Patronat de Turisme confia que amb les dades d'agost i setembre s'hauran superat les previsions turístiques
Un tram del camí de Rus, a la Vall Fosca, a l'entorn del Parc Nacional d'Aigüestortes (Foto: ACN)
13/09/2021 18:10

Les comarques de l'Alt Pirineu i Aran i de Ponent van rebre entre els mesos de juny i juliol un total de 238.892 viatgers, un 103% més que els mateixos mesos de l'any 2020. Aquests viatgers han fet 617.975 pernoctacions als diferents sectors d'allotjament turístic de la demarcació, segons les dades publicades per l'INE, un 89% més que l'any anterior. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha valorat positivament aquest primer balanç provisional de l'estiu i confia que amb les dades d'agost i setembre se superi "amb nota" la previsió turística. Per contra, hi ha hagut una davallada de visitants global durant els primers 7 mesos de l'any a causa de la pandèmia i les restriccions de mobilitat.

Les xifres provisionals del balanç turístic de l'estiu a la demarcació de Lleida representen un 8% menys de visitants, però un increment d'un 4,7% en estades. Els resultats són molt millors que els obtinguts l'any 2018 en el decurs d'aquests dos mesos, 237.591 viatgers i 548.498 pernoctacions.

En relació amb les dades de 2020, destaca que els mesos de juny i juliol les xifres s'han multiplicat pràcticament per dos. En concret, l'any passat durant aquests dos mesos, els allotjaments d'hoteleria, cases rurals, càmpings i apartaments van rebre 117.481 viatgers, els quals van generar 326.669 pernoctacions. Això no obstant, cal tenir present que el mes de juny de 2020 no es va permetre la mobilitat fins a pràcticament la vigília de Sant Joan.

Lenta recuperació del turisme estranger

D'altra banda, es constata que el turisme estranger continua una lenta recuperació. Les dades de juny i juliol demostren que el turisme internacional ha representat el 9,2% del nombre de viatgers i el 8% del de pernoctacions, mentre que abans de la COVID-19 era del 17%.

Els resultats no han estat iguals per a tots els sectors turístics de la demarcació. Prenent com a referència l'any 2019, un any de rècord a l'estiu i l'any abans de la pandèmia, el turisme rural ha registrat durant els mesos de juny i juliol un increment d'un 36% més de pernoctacions i un 10% més de visitants. El sector del càmping ha experimentat també un creixement d'un 35% quant al nombre de pernoctacions i un 27% més de visitants. Els apartaments turístics han tingut un 6% més de pernoctacions, però un 7% menys de viatgers. Finalment, el sector d'hoteleria, més diversificat tant a les comarques de la plana i la mateixa ciutat de Lleida com també a les comarques del Pirineu respecte als altres sectors d'allotjament turístic, ha retrocedit pel que fa al nombre de pernoctacions un 14% amb relació al 2019 i un 20% en la xifra de viatgers.

Caiguda de viatgers fins a Setmana Santa

Malgrat que el comportament turístic es considera molt satisfactori aquest estiu, l'anàlisi de les dades dels 7 primers mesos de l'any no ho és. Els efectes de la pandèmia amb els diferents nivells de restriccions de mobilitat que hi ha hagut des del començament d'any fins pràcticament Setmana Santa, han afectat de manera directa el sector.

De gener a juliol el nombre de viatgers al conjunt de sectors ha caigut un 43% en relació amb el 2019, mentre que les pernoctacions han patit una davallada d'un 36%, amb un nivell d'afectació que no ha estat igual per a tots els sectors. Així, mentre que el càmping, amb una clara implantació al Prepirineu i el Pirineu i amb una activitat més concentrada en períodes de vacances de Setmana Santa i també estiu, ha experimentat un important creixement aquests 7 mesos, d'un 8% en viatgers i d'un 22% en pernoctacions, la resta de sectors estan en negatiu. El turisme rural arrossega una pèrdua de pernoctacions d'un 16% en relació al 2019, els apartaments turístics d'un 32% i els establiments d'hoteleria, el sector més perjudicat, d'un 53%.

Noves línies d'ajuts

La Comissió informativa de Turisme de la Diputació de Lleida, reunida aquest dilluns de forma telemàtica, ha aprovat definitivament les Bases específiques de subvencions del Patronat de Turisme destinades als ajuntaments per a projectes turístics per un import total de 600.000 euros. També s'ha desestimat una al·legació presentada pel Consorci Segre-Rialb per poder acollir-se a les esmentades bases de subvencions.

Mostrar formulari de contacte