Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les condicions meteorològiques i la massificació disparen més d'un 15 per cent els rescats a muntanya

Les condicions meteorològiques i la massificació disparen més d'un 15 per cent els rescats a muntanya

11/08/2013 21:24

Els factors meteorològics, molt canviants aquest hivern, primavera i inici d'estiu, però també la massificació de la pràctica esportiva, sovint sense prou preparació física i tècnica, han fet augmentar un 15,4% el nombre de rescats a la muntanya, sobretot al Pirineu. Interior, que per llei podria cobrar els rescats per imprudència, insisteix a recordar que la majoria es podrien evitar.

Segons informa TV3, de gener a juliol, els bombers van rescatar 559 excursionistes, mentre que en el mateix període de 2012 en van socórrer 473 . Cada un d'aquests rescats pot comportar un cost de 3.000 euros l'hora mínim; la factura es dispara en funció de si es requereix helicòpter.

Els Bombers continuen alertant que molts rescats es poden evitar, perquè sovint són provocats per imprudències, com ara no haver-se informat prèviament del temps o les rutes i no anar ben equipat.

Des del 2009 està en vigor la normativa segons la qual l'administració pot cobrar als particulars els rescats per imprudència, però el cert és que no s'aplica i aquest any no se n'ha cobrat cap. Davant l'augment de la feina dels equips de rescat, però, això podria canviar en els casos més flagrants.

Hi ha tres supòsits per cobrar rescats: anar a muntanya sense l'equipament o el material adequat per a la pràctica de l'activitat o fer-ho en zones assenyalades com a prohibides.

A Catalunya, un milió de persones fan activitats a la natura, però només 80.000 estan federades.

Mostrar formulari de contacte