Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les empreses de ràfting començaran a operar el 21 de juny

Les empreses de ràfting començaran a operar el 21 de juny

El sector d'esports d'aventura del Pallars Sobirà confia a salvar la temporada després d'haver perdut la primavera a causa del confinament. Els descensos s'hauran de fer amb mascareta i es procurarà organitzar els clients en grups familiars o d'amics

Ràfting al riu Noguera Pallaresa (ACN / Arxiu)
Ràfting al riu Noguera Pallaresa (ACN / Arxiu)
15/06/2020 10:40

Les empreses de ràfting del Pallars Sobirà començaran a operar el dia 21 de juny, quan ja s'haurà recuperat plenament la mobilitat entre totes les regions sanitàries catalanes.

Manel Irímia, de Ràfting Llavorsí, ha explicat a l'ACN que ja tenen les primeres reserves pel dia 27 de juny. Irímia hi ha afegit que s'ha intensificat la desinfecció a la zona de recepció dels clients i als vestidors. Quan els clients estiguin preparats per pujar a la barca, s'intentarà agrupar-los per unitats familiars. El distanciament a la barca és materialment impossible, fet pel qual hauran de portar mascareta per baixar pel riu. Quan s'acabi el descens, el trasllat amb vehicle fins a la base de l'empresa s'haurà de fer amb la meitat de la capacitat del cotxe i també amb mascareta.

La temporada de ràfting al Pallars Sobirà s'estrena normalment a mitjan maig. Setmana Santa, el pont del Primer de Maig i els grups escolars de primavera suposen un 50% de la facturació anual per la majoria de negocis, uns diners que enguany ja han perdut per la qual cosa ara confien a fer una bona campanya d'estiu. Irímia ha explicat, però, que les darreres setmanes han notat una "bona predisposició" dels clients a pujar a fer esports d'aventura al Pallars i ha dit que els telèfons tornen a sonar a un "molt bon ritme".

Represa també de sortides a cavall

El ràfting és una activitat grupal on és complicat complir el distanciament físic, però hi ha altres activitats com l'hípica en què serà més fàcil començar a treballar. Irímia ha explicat que en aquest segon cas el distanciament és molt fàcil de complir-lo i l'únic que s'haurà de fer cada cop que es faci un servei serà desinfectar de manera profunda el casc dels clients o la sella i les regnes dels cavalls.

Al conjunt de la demarcació de Lleida l'any 2018 es van registrar 352.071 serveis d'esports d'aventura d'aigua i, concretament, el ràfting va comptar amb 187.360 contractacions. Bona part d'aquesta activitat es concentra a l'Alt Pirineu i especialment al Pallars Sobirà. Aquest sector també va donar feina aquell mateix any a 1.957 persones, de les quals 798 van treballar a temps complet, 339 a temps parcial i altres 820 van ser personal autònom. Al Pallars Sobirà hi ha unes 60 empreses que es dediquen al turisme actiu i d'esports d'aventura.

Aquestes xifres evidencien la importància del sector a l'Alt Pirineu. Florido Dolcet, president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, ha dit que es tracta d'un "sector clau en la creació de llocs de treball" i ha afegit que "són determinants en la lluita contra el despoblament a les zones rurals".

El president de l'Associació d'Empreses ha dit que ara cal pensar ja en estratègies de promoció per captar un turisme local i tornar a situar el Pallars Sobirà i el riu Noguera Pallaresa com a "referent d'esports d'aventura".

Les empreses del sector dels esports d'aventura confien a recuperar l'activitat i que la demanda  sigui important, tenint en compte que aquesta temporada encara no l'han pogut estrenar pel coronavirus i que els cabals dels rius estan sent molt bons gràcies a les pluges i el desgel.

Mostrar formulari de contacte