Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les empreses d'esports d'aventura demanen un IVA reduït del 10%

Les empreses d'esports d'aventura demanen un IVA reduït del 10%

El sector encara no ha pogut començar la temporada perquè les dates d'estrena van coincidir amb l'inici de l'estat d'alarma. Florido Dolcet recorda que activitats com el ràfting tenen un important impacte econòmic i ajuden a fixar població a l'Alt Pirineu
Ràfting al riu Noguera Pallaresa (ACN / Arxiu)
06/04/2020 10:34

El sector d'esports d'aventura encara no ha pogut estrenar la temporada a causa del coronavirus. Florido Dolcet, president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, ha indicat que la Setmana Santa, el pont de l'1 de maig i els grups escolars de primavera havien de suposar, com en anys anteriors, un 50% de la facturació anual per la majoria de negocis.

Per intentar sortir d'aquesta situació, Dolcet demana al govern espanyol, una reducció en el tipus de l'IVA, tot passant del 21% que se'ls aplica ara al reduït del 10%. Dolcet ha explicat que "necessiten polítiques de protecció i ajut" perquè el sector dels esports d'aventura pugui recuperar-se d'aquesta crisi. Només pel que fa al Pallars Sobirà, segons informa l'ACN, hi ha unes 60 empreses que es dediquen al turisme actiu i d'esports d'aventura, i al conjunt de la demarcació de Lleida l'any 2018 es van registrar 352.071 serveis d'esports d'aventura d'aigua, la gran majoria d'ells a l'Alt Pirineu. Concretament, el ràfting va tenir l'any 2018 la contractació de 187.360 serveis, un 10,7 % més que la temporada anterior, que es va tancar amb 169.213. Pel que fa a la temporada 2019 va tenir un creixement d'entre el 3 i el 5%, segons apunta el sector

Per tot plegat, Florido Dolcet recorda que els esports d'aventura no són un complement a l'activitat econòmica sinó que es tracta d'un "sector clau en la creació de llocs de treball" en comarques com el Pallars Sobirà. I hi ha afegit que "són determinants en la lluita contra el despoblament a les zones rurals", perquè molts treballadors del sector combinen la temporada d'estiu amb la d'esquí a l'hivern i així hi poden viure tot l'any.

El president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura ha explicat que durant els mesos d'hivern és quan aquestes empreses fan les activitats de promoció, millora de material i infraestructures. Aquest any, es troben que no saben quan podran recuperar tota aquesta inversió feta.

Dolcet, tot i l'actual situació de crisi econòmica pel coronavirus, s'ha mostrat optimista i ha afirmat que el sector se'n sortirà i que preveu una "recuperació lenta". El president de l'Associació d'Empreses ha dit que ara cal pensar ja en estratègies de promoció per captar un turisme local i tornar a situar el Pallars Sobirà i el riu Noguera Pallaresa com a "referent d'esports d'aventura".

El personal contractat durant la temporada 2018 en aquest sector es va incrementar en 18 treballadors respecte al 2017, en passar de 1.939 a 1.957 la campanya anterior. D'aquesta manera els esports d'aventura van donar feina a 1.957 persones a la demarcació de Lleida, de les quals 798 van treballar a temps complet, 339 a temps parcial i altres 820 van ser personal autònom.

Mostrar formulari de contacte