Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les estacions de muntanya d'FGC preveuen començar la temporada d'esquí el 2 de desembre

Les estacions de muntanya d'FGC preveuen començar la temporada d'esquí el 2 de desembre

La Molina no descarta obrir ja els dies anteriors si les condicions de neu ho permeten. Els complexos pirinencs adaptaran el seu funcionament, segons el nombre d'usuaris o l'estat de les pistes, per reforçar l'estalvi energètic
L'estació de La Molina aquest dimarts, després de la nevada (Foto: La Molina)
23/11/2022 17:50

Les estacions d'esquí i muntanya gestionades per FGC Turisme tenen previst estrenar la temporada d’hivern 2022-2023 el primer cap de setmana de desembre, tot i que la principal d'elles, La Molina, no descarta avançar-se obrir ja els dies previs, si les condicions de neu ho permeten.

Pel que fa a Port Ainé, Espot, Boí Taüll i Vallter, mantenen divendres 2 de desembre com a data programada per arrencar. En el cas de Vall de Núria, aquell mateix dia posaran en marxa el tren cremallera, però no obriran el parc lúdic i les activitats hivernals fins al dia següent, el 3 de desembre, quan també obriran les pistes si tenen prou neu.

En un any en què l'augment de costos energètics els condiciona més que en temporades anteriors, des del grup FGC han avançat que seguiran un model d'"estacions dinàmiques". Això vol que activaran mesures d'estalvi tenint en compte diversos paràmetres, entre els quals hi ha tant el nombre d'usuaris que hi ha en cada moment com la qualitat de la neu, l'estat de les pistes i les condicions meteorològiques. L'objectiu és, assenyalen, "prioritzar que l'afectació cap a l'usuari sigui la mínima", segons han explicat en un comunicat.

Reducció d'emissions i de consum d'aigua i llum

Sobre aquests objectius, FGC ha recordat que aquest any passat ja van aconseguir una reducció del 66% en emissions de gasos d'efecte hivernacle i d'un 26% en el consum d'aigua. Una altra mesura, aquesta ja impulsada des de fa uns quants anys, és la gestió de la il·luminació, de manera que s'actualitza progressivament la lluminària estàndard per punts amb tecnologia LED. A més a més, duen a terme un control de la temperatura en la calefacció de les dependències i espais comuns, per assolir la màxima eficiència energètica.

D'altra banda, el procés de digitalització en el sistema de forfets ha permès a les estacions d'esquí i muntanya d'FGC conèixer el nombre i els moviments dels visitants en temps real. Per tant, les mesures que s'aplicaran passaran per prioritzar la producció de neu en els períodes energètics més econòmics i quan les condicions de temperatura i humitat siguin les més òptimes. També hi haurà un control exhaustiu dels gruixos de neu per no produir-ne més de la necessària.

Finalment, s'afavorirà la reducció del consum de combustible de les màquines de preparació de pistes, adaptant-la a la qualitat de la neu. Una altra de les possibilitats és modificar els horaris segons l'afluència d'esquiadors. Amb tot plegat, es confia de poder allargar la temporada fins a Dilluns de Pasqua, el 10 d'abril.

Mostrar formulari de contacte