Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les estacions de nòrdic defensen el caràcter segur de l'esquí de fons

Les estacions de nòrdic defensen el caràcter segur de l'esquí de fons

Tot Nòrdic demana al Govern decisions "sòlides i consistents" arran de la rectificació en l'inici de l'Esport Blanc Escolar. El sector recorda que abans de l'hivern ja es van adaptar al context sanitari i que la seva activitat és a l'aire lliure i sense aglomeracions

18/01/2021 11:55

La Mancomunitat de Municipis per a la Promoció de l'Esquí Nòrdic (Tot Nòrdic) ha demanat a la Generalitat que prengui decisions "sòlides i consistents" pel que fa al funcionament de les estacions d'esquí, "sempre que la situació sanitària no motivi la modificació de les mateixes". La marca que agrupa totes les estacions d'esquí de fons de Catalunya ha fet la petició després que el Departament d'Educació va blocar l'inici del programa Esport Blanc Escolar divendres al vespre, poques hores després que la Secretaria General de l'Esport anunciés a les estacions i als consells esportius comarcals que sí que hi donava el vistiplau.

En un breu comunicat, Tot Nòrdic remarca que per a ells "la salut és prioritària per davant de qualsevol altre aspecte". Per això, recorden que les set estacions de fons que en formen part ja han estat treballant abans de l'hivern "per tenir les instal·lacions adaptades a la situació sanitària" i han pres "mesures per desenvolupar les activitats esportives de manera segura". Un esforç que no és reconegut ara pel Govern, que amb el confinament per municipis impedeix l'accés dels aficionats, fins i tot dels grups escolars.

Per això, la mancomunitat demana que l'executiu català tingui en compte el caràcter segur de l'esquí de fons pel fet que es practica a l'aire lliure i sense aglomeracions. En un missatge posterior, des de Tot Nòrdic hi han afegit que esperen "indicacions del Procicat per veure quan i si és possible donar inici a l'Esport Blanc Escolar", alhora que reiteren que ja ho tenen "tot preparat perquè els nens i nenes puguin gaudir d'aquesta activitat esportiva en espais segurs, com són les estacions d'esquí nòrdic.

Només tres estacions mantenen circuits de fons oberts

D'altra banda, l'ens ha publicat aquest dilluns l'actualització del seu butlletí de neu, el qual reflecteix l'impacte del confinament per municipis. Així, tot i que les estacions presenten les millors condicions de la temporada, ara mateix només tenen circuits oberts Tuixent-la Vansa (25 km), Guils-Fontanera (15 km) i Tavascan (14 km). Sant Joan de l'Erm i Virós-Vallferera tan sols tenen obertes les àrees de raquetes i no tornaran a trepitjar els circuits de fons "fins a nou avís". De la seva part, Aransa permet l'accés lliure als circuits -als qui hi puguin arribar- i té tots els serveis tancats. Finalment l'estació veïna de Lles de Cerdanya està totalment tancada "fins a nou avís".

Les actuals limitacions de mobilitat imposades pel Procicat fan que, a data d'avui, a les estacions -també a les d'esquí alpí- només hi puguin arribar els habitants dels municipis on estan ubicades. Alguns d'aquests termes no arriben ni als 500 habitants. Per això, hi ha complexos que han optat per tancar temporalment malgrat disposar de bones condicions de neu.

  • Una sessió del programa Esport Blanc Escolar a Sant Joan de l'Erm, l'hivern passat (Foto: Tot Nòrdic / arxiu)
    Una sessió del programa Esport Blanc Escolar a Sant Joan de l'Erm, l'hivern passat (Foto: Tot Nòrdic / arxiu)
  • Butlletí de neu de Tot Nòrdic
    Butlletí de neu de Tot Nòrdic

Mostrar formulari de contacte