Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les estacions pirinenques tanquen el macropont amb prop de 90.000 esquiadors

Les estacions pirinenques tanquen el macropont amb prop de 90.000 esquiadors

El nòrdic ha venut 3.850 forfets d’esquí i 2.150 forfets de raquetes. La falta de nevades a mitja setmana ha frenat les pernoctacions i l'ocupació mitjana a les comarques de muntanya s'ha situat al 60 per cent

Port Ainé
Port Ainé
11/12/2016 23:45

Gairebé 90.000 esquiadors han passat per les estacions del Pirineu aquest macropont de la Constitució i la Puríssima, el tercer millor registre dels últims 15 anys. La falta de nevades a mitja setmana, però, ha frenat les pernoctacions, i l'ocupació mitjana a les comarques de muntanya durant aquests 9 dies s'ha situat al 60 per cent, a la banda baixa de les previsions, segons les dades aportades pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

Els hotels a peu de pistes sí que han complert les expectatives i han fregat la plena ocupació. De forfets se n'esperaven vendre uns 70.000 i finalment s'han superat els 88.500 (un 26 per cent més), malgrat que les estacions només han pogut obrir el 60 per cent dels dominis esquiables. Turisme rural i bungalows han estat els allotjaments amb més demanda durant la segona part del pont, amb més del 70 per cent d'ocupació. Les reserves per Nadal i Cap d'Any són bones, segons ha indicat l'ens provincial.

L'afluència de turistes ha estat esglaonada per la coincidència de dos ponts en una mateixa setmana i això ha fet que no s'hagi registrat pics d'ocupació tan alts com en d'altres ocasions. El director del Patronat del Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, també s'ha mostrat convençut que si hagués nevat a mitja setmana el nombre de pernoctacions hauria estat més alt pel segon pont, el de la Puríssima. No obstant això, Alegre assegura la valoració global és "satisfactòria" perquè "hi ha hagut molt moviment tant al Pirineu com a la plana" i ha estat un bon tret de sortida a la temporada, "sobretot per a l'esquí".

De cara al període festiu de Nadal, "les perspectives són bones, hi ha un alt volum de reserves i per Cap d'Any ja està pràcticament ple". En tot cas, la Diputació puntualitza que "com sempre, estem mirant al cel i pendents de precipitacions; si arriben, esperem un magnífic Nadal, si no, evidentment no serà el mateix". L'any passat, quan els dies festius van caure en diumenge i dimarts, les estacions van vendre uns 65.000 forfets, però l'ocupació es va situar al 80 per cent.

Estacions obertes

La majoria de les estacions d'esquí del Pirineu han obert part de les instal·lacions per aquest macropont, considerat des de fa uns quants anys com una de les cites clàssiques de l'inici de temporada d'esquí. Al llarg de la setmana s'han anat ampliant les zones esquiables i finalment els aficionats han pogut disposar d'uns 180 quilòmetres de pistes gràcies en bona part a la neu artificial que fabriquen 1.380 canons de nova generació.

Baqueira Beret i els complexos d'esquí de fons de Lles, Tuixent-La Vansa i Sant Joan de l'Erm van ser els primers a estrenar la temporada dissabte 26 de novembre. La resta ho van fer entre el 2 i el 3 de desembre. En el cas de Tavascan i Virós-Vallferrera només han pogut obrir per a usos turístics.

Segons dades facilitades pel Patronat de Turisme, durant aquests 9 dies del pont de la Constitució i la Puríssima les 9 estacions d'esquí del Pirineu que han obert, amb diferents gruixos de neu i pistes obertes, han venut uns 88.500 forfets, un 26 per fent més dels estipulats en les previsions inicials. Aquesta és una xifra provisional, a l'espera que els diferents centres d'hivern del Pirineu tanquin les xifres definitives del període. D'aquest nombre de forfets, 84.750 corresponent a esquí alpí i 3.850 a esquí nòrdic. A més les estacions de fons també han venut uns altres 2.150 forfets de raquetes.

Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, ha estat una de les estacions que ha disposat de més neu, amb gruixos que han superat el metre i mig. Per aquest complex hi han passat uns 15.000 esquiadors des del 2 de desembre, segons el seu portaveu, Andreu Velilla, que s'ha mostrat molt satisfet amb l'afluència de visitants. Velilla comenta que, com la resta del sector, "ara esperem que nevi una mica més, però afrontem les dates de Nadal molt estimulats i amb previsions d'ocupació importants".

Estacions de nòrdic

Les estacions d’esquí nòrdic de l’Alt Urgell i la Cerdanya han fet una molt bona valoració de l’afluència d’esquiadors i practicants de raquetes al llarg de tot el Pont. Les estacions de Lles, Aransa, Sant Joan de l’Erm i Tuixent-La Vansa han tingut els circuits d’esquí oberts i l'afluència d’esquiadors ha estat molt bona. Guils, Virós i Tavascan han tingut oberts només el circuits de raquetes.

Tot Nòrdic ha destacat de forma especial el bon estat de l’estació de Tuixent-La Vansa que s'ha beneficiat de la bona nevada de fa uns dies i que continua mantenint la neu en molt bones condicions. Ha estat l’estació amb més visitants, resultat molt diferent de les darreres temporades. En el total de les 4 estacions obertes, s’ha venut un total de 3.850 forfets d’esquí i un total de 2.150 forfets de raquetes. A aquesta xifra cal sumar un miler d’esquiadors que tenen el forfet de temporada Tot Nòrdic.

Al públic que ha visitat les estacions al llarg d’aquest dies, a banda de famílies i visitants habituals, s'hi ha sumat un important nombre d’esquiadors francesos, bascos i navarresos, que no tenien neu en els seves estacions properes. No és habitual per les estacions d’esquí nòrdic obrir a primers de desembre i Tot Nòrdic espera que enguany la neu sigui generosa i permeti gaudir "d’una bona i nevada temporada".

Previsions

Cal recordar que les onze estacions d'esquí del Pirineu encaren amb optimisme la temporada 2016-2017 en la qual esperen vendre un total de 1.333.947 forfets, xifra que representaria un increment del 5 per cent en relació amb l'anterior. A més, es preveu una de les temporades més llargues dels últims anys, de 143 dies. Segons comenta la Diputació, l'impacte econòmic –directe i indirecte- que deixa el sector de la neu al Pirineu de Lleida se situa en els 377,5 milions d'euros. Així mateix, dóna feina a 1.500 persones de forma directa i a unes 7.500, indirectament.

 

 

 

 

Mostrar formulari de contacte