Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les Falles dels Pirineus estrenen el seu museu virtual

Les Falles dels Pirineus estrenen el seu museu virtual

El projecte europeu Prometheus posa a disposició de la comunitat fallaire una plataforma interactiva. L'actual crisi sanitària ha accelerat la posada en marxa d'aquesta eina per ajudar a mantenir activa la tradició
Falles d'Alins (ACN / arxiu)
23/06/2020 14:25

Les Falles dels Pirineus ja disposen del seu museu virtual: el Prometheus Museum, que vol facilitar a la comunitat fallaire una plataforma interactiva per mantenir viu l'esperit festiu viu en el marc de la pandèmia de la covid-19.

Aquest "minimuseu" compta amb diferents espais expositius sobre la festa i amb un mapa interactiu on es poden localitzar tots els pobles fallaires. Inclou un museu per a infants, amb lectures i jocs relacionats, i una secció en què, mitjançant les xarxes socials i l'ús d’etiquetes, es van recollint les aportacions de la comunitat fallaire.

Prometheus és un projecte transfronterer sobre les Festes del Foc dels Solstici als Pirineus. Xavier Roigé, professor d'Antropologia i Museologia de la UB, ha explicat a l'ACN que aquesta acció ja estava prevista i que "són les circumstàncies que ens ha tocat viure amb la covid-19 les que ens han fet decidir a avançar-nos". Roigé hi ha afegit que s'ha volgut crear aquest minimuseu per facilitar que la festa "continuï viva, encara que sigui virtualment".

Projecte dinàmic i participatiu

El museu virtual, que estarà en ple rendiment a final del 2021 tal com estava previst, no serà ni un portal web ni un recull de documentació, sinó un espai participatiu on preservar la festa i donar-li continuïtat. Roigé ha argumentat que "la festa només es pot viure a cada poble, a la plaça del poble on es viuen totes les emocions, però l'espai virtual potser n'ajudarà a la preservació".

De la seva part, Virginie Soulier, professora de Museologia i Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UPVD, i Jean-Jacques Casteret, director adjunt del CIRDOC, han coincidit a assenyalar que l'estructura del museu és "evolutiva i dinàmica". Virginie Soulier ha manifestat que "la conceptualització d'aquest espai permet que tècnicament ens puguem adaptar a les noves realitats i al possible creixement de la comunitat fallaire".

Prometheus és el projecte sobre les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus. Compta amb vuit socis: el Govern d'Andorra, la Generalitat de Catalunya, el Conselh Generau d'Aran, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, el CIRDOC, la UPVD, la UB, i la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la UdL. El seu objectiu és "contribuir a la continuïtat del reconeixement de les falles dels Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat". La UNESCO va inscriure la festa en les seves llistes l'1 de desembre de 2015 a proposta de la candidatura encapçalada per Andorra.

Mostrar formulari de contacte