Les festes de foc dels Pirineus es repensen per evolucionar "sense perdre l'essència"
Un dels principals reptes de futur que s'ha posat damunt de la taula en el primer Simposi de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus és el fet d'evolucionar "sense perdre l'essència". Una vuitantena d'experts de Catalunya, Andorra, França i l'Aragó es reuneixen aquests dies a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola amb l'objectiu de fer aflorar el coneixement local i internacional mitjançant la recerca i els estudis que giren entorn d'aquesta tradició. La trobada també ha posat de manifest la necessitat d'elaborar algun tipus de regulació que permeti evitar que la massificació que pateixen les festes del foc, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, no acabi obligant a modificar la celebració tradicional.
La trobada del món fallaire l'impulsa el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i està inclosa en el projecte Prometheus. La seu a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola s'ha escollit per la seva singularitat, ja que s'hi celebra la Fia-faia, l'única festa que es fa en el solstici d'hivern, la nit de Nadal. L'historiador i membre de l'organització, Xavier Pedrals, assegura que acollir la trobada és també un pas més per sentir-se "més integrats en la comunitat fallaire".
La trobada ha comptat amb una representació de l'Alt Urgell, que ha recuperat enguany la baixada de les falles d'Alàs, tenint en compte que un pergamí de l’any 1543 dóna fe de l’encesa de fars i falles a la serra de les Peces.
Necessitat d'evolucionar
El simposi està ajudant els experts a posar en comú les problemàtiques que tenen i els reptes que han d'afrontar en un futur. Ho fan a través de la pròpia experiència. Pedrals, per exemple, posa com a exemple el cas de Bagà, on la Fia-faia s'estava convertint en una festa "de nens" i, el 2000, es va decidir fer alguns canvis per tal "d'enriquir-la i a donar-li camí de cara al futur". "No s'hauria perdut, però necessitava evolucionar", explica. Entre les principals modificacions hi havia la incorporació dels joves del poble i la recuperació de la baixada de les faies.
Els experts, però, comparteixen que un dels reptes més importants que han d'afrontar les festes del foc, arreu del territori, és com gestionar les massificacions per evitar que acabin alterant la festa tradicional. En aquest sentit, l'historiador Oriol Riart indica que cal "algun tipus de regulació" per tal d'evitar que "el volum de gent acabi modificant la tradicional celebració". "És vital que això no passi", afegeix, tot apuntant al fet que, en l'actualitat, "el 90% de les persones que hi assisteixen no són autòctones".
Intercanvi d'experiències
Segons manifesta Riart, un dels principals beneficis de la trobada és que està servint per intercanviar experiències. "Coneixem els treballs que fan la resta i és fàcil que surtin projectes comuns", afirma.
El simposi, que acabarà aquest divendres, inclou ponències, comunicacions i taules rodones on s'exposen aspectes que van des dels protocols, models i recursos organitzatius, a la sostenibilitat i el futur de les festes, entre d'altres. És presencial, tot i que també hi ha ponents que intervenen a distància i es pot seguir per streaming.
A banda, la trobada inclou activitats complementàries, com la projecció d'entrevistes a fallaires de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola o l'actuació de l'Esbart Cadí de Bagà que oferirà aquest vespre una ballada popular.