Les noves superfícies comercials de la Seu s'hauran de construir dins la trama urbana
Enric Aloy ha explicat aquest dimecres al Consell Comarcal la nova Llei d'Equipaments Comercials La Generalitat vol "continuar donant suport al petit i mitjà comerç de Catalunya"
La nova Llei d’Equipaments Comercials garantirà la continuïtat del petit i mitjà comerç de l’Alt Pirineu i l’Aran. Així ho ha assegurat a la Seu el Secretari General del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Enric Aloy, que s’ha reunit aquest dimecres amb un grup de comerciants per tal d’explicar-los quins seran els canvis que aportarà la nova normativa.
En aquest sentit, Aloy ha avançat que la voluntat del Govern és “aprovar el nou document abans d’acabar l’any i que entri en vigor el 28 desembre”. Pel Secretari General, “l’objectiu dels canvis és complir el mínim possible amb la normativa de serveis i protegir l’actual model de comerç, format a Catalunya per petits i mitjans comerciants”. I hi ha afegit: “També volem que sigui una llei el màxim de consensuada, amb l’aprovació de tots els partits polítics”.
Entre els punts que se’n destaquen, la nova Llei d’Equipaments comercials preveu que tots els establiments de nova obertura, també els grans magatzems, s’hauran d’instal.lar ‘sempre’ dins de la trama urbana de les ciutats o pobles. Aquesta era una demanda de feia recentment a RàdioSeu el president de la Unió de Botiguers de la Seu, Ramon Ferrer. Aloy ha defensat aquesta decisió en considerar que la proliferació de grans superfícies en polígons allunya la gent de les ciutats, que perden vida i es desertitzen. “Aquest no és el nostre model i s’intentarà que no passi com a França, on l’oci –lligat al comerç- ha fet que les poblacions siguin només ciutats dormitori”, ha explicat.
Segons la nova normativa, en poblacions de menys de 5.000 habitants les superfícies de comerç no podran superar els 800 metres quadrats; a les ciutats de més de 5.000 habitants i menys i 50.000 (que seria el cas de la Seu) s’hi podran admetre establiments de fins a 2.500 metres quadrats; i a partir d’aquesta xifra demogràfica, l’opció serà de superfícies més grans. Excepte en aquest últim cas, seran els Ajuntaments els qui podran atorgar la llicència d’obertura. Aloy ha manifestat que “els tràmits s’agilitzaran”.
El president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, feia una valoració positiva de la xerrada d’Aloy i expressava el seu suport al petit comerç. “Aquest comerç proper és el que aporta valor afegits als pobles i dins del que llei permeti el protegirem, malgrat que la Unió Europea apunta cap a la liberalització”, comentava.
Els comerciants es troben en una situació delicada a causa de la conjuntura econòmica i temen que la liberalització els perjudiqui encara més.