Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Les primeres excavacions a la Cova dels Tritons aporten noves dades sobre els neandertals del Pirineu

Les primeres excavacions a la Cova dels Tritons aporten noves dades sobre els neandertals del Pirineu

S'han trobat centenars de restes òssies d'animals prehistòrics i eines lítiques que avalen la continuïtat d'aquesta espècie entre fa 300.000 i 40.000 anys
06/08/2015 18:25

La primera campanya d'excavacions a la Cova dels Tritons, al Congost d'Erinyà, al Pallars Jussà, han posat al descobert centenars de restes òssies d'animals i una petita col·lecció d'eines d'indústria lítica que avalarien la presència humana en aquesta cavitat durant el Paleolític mig. És a dir, entre fa 300.000 i 40.000 anys d'antiguitat.

L'objectiu del projecte de recerca que s'està desenvolupant des de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) és rastrejar els modes de vida dels neandertals a les valls prepirinenques i la seva convivència amb els grans carnívors. La campanya d'excavacions es va fer entre els dies 19 i 29 de juliol. informa l'ACN.

La Cova dels Tritons és un forat molt petit, que consta d'un passadís estret al fons del qual hi ha una saleta d'uns 5-6 metres quadrats. ''És el lloc perfecte per a l'establiment de caus dels carnívors prehistòrics, especialment les hienes de les cavernes'', ha explicat Jordi Rosell, investigador de l'IPHES i director del projecte de recerca que inclou aquest jaciment.

Centenars de restes òssies d'animals acumulats per aquests predadors, sobretot cèrvids, caprins i óssos de les cavernes, trobats aquests estiu, ''indiquen l'ús de la cavitat per part de les hienes durant generacions'', ha puntualitzat el mateix arqueòleg.

A l'interior de la Cova dels Tritons, però, també s'hi han trobat indicis de presència humana. Entre els ossos acumulats pels carnívors s'ha localitzat una petita col·lecció d'eines lítiques que guarden les típiques característiques de l'època neandertal. ''Això fa que la Cova dels Tritons, juntament amb la Cova de les Llenes, situada al mateix congost -i on també hi excava l'IPHES-, representi una evidència més de la continuïtat d'aquestes comunitats neandertals a les valls prepirinenques durant bona part del Paleolític mitjà.

Mostrar formulari de contacte