Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'escriptura centra el 8è Congrés d'Educació i Entorn

L'escriptura centra el 8è Congrés d'Educació i Entorn

La Seu acull novament aquesta setmana, entre dijous i dissabte, la trobada del món formatiu. La inauguració comptarà amb les intervencions de la consellera Meritxell Ruiz, el ministre andorrà Eric Jover i l'escriptor Vicenç Villatoro

Congrés d'Educació i Entorn 2016
Congrés d'Educació i Entorn 2016
09/05/2016 18:24

La Seu d'Urgell acull novament aquesta setmana -entre el 12 i el 14 de maig- el Congrés Educació i Entorn, que arriba a la 8a edició. En aquesta ocasió el tema central serà l'escriptura. La trobada, d'àmbit català, s’adreça a professorat de primària, secundària i universitats, formadors, estudiants universitaris, responsables de biblioteques i associacions de pares i mares, entre d’altres.

Durant els tres dies es duran a terme un seguit d’activitats sobre el paper de l’escriptura com a eina de construcció de coneixement o d’aprenentatge. Es proposaran formes de millorar la competència d’escriptura per tal d’augmentar el rendiment acadèmic dels alumnes. D’altra banda, es vol reconèixer l’escriptura com una eina transversal per a la millora dels rendiment a totes les àrees del coneixement; així com fomentar l’hàbit i el plaer de l’escriptura. L’objectiu de l'esdeveniment és analitzar la participació dels diferents actors que formen part de l’entorn dels centres i de l’alumnat i que poden incidir de forma positiva en l’èxit educatiu. 

Dijous tindrà lloc la inauguració a càrrec de la consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz; el ministre d’Educació i Ensenyament Superior d’Andorra, Eric Jover, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro. L'escriptor Vicenç Villatoro pronunciarà la conferència inaugural, sota el títol La literatura i la vida.

Divendres i dissabte tindrà lloc el gruix de les activitats, que s’estructuraran en eixos temàtics. El primer dia serà dedicat a la relació entre l’escriptura, la creativitat i la comunicació, i dissabte versarà sobre l’escriptura i el coneixement. Durant els dos dies, es presentaran una quarantena d’experiències de centres d’arreu del territori i s’exposaran aquelles recerques dutes a terme per investigadors de diferents universitats del país.

La jornada acollirà alhora tres espais de tallers al voltant de la pictoescriptura, els tallers d’escriptura i el llegat del pedagog Freinet. Hi haurà durant els dos dies un seguit de conferències. L’escriptor Ramon Solsona durà a terme una ponència sobre El valor de l’escriptura literària a l’ensenyament; el professor de la UPF Daniel Cassany pronunciarà la conferència Escriure avui: processos, gèneres, identitats i poder; i el professor de la Universitat de Ginebra Joaquim Dolz analitzarà la relació entre Escriptura i socialització.

Durant el congrés també es podrà visitar dues exposicions, sobre la figura del pedagog francès Célestin Freinet, que va ser precursor de la innovació pedagògica, i al voltant del paper de la llengua com a model d’èxit de l’escola catalana.

Activitats als centres educatius del Pirineu

Durant el mes de maig, més de 2.500 alumnes de centres educatius de l'Alt Pirineu i d'Andorra han viscut el Congrés tot participant en diferents activitats impulsades per l’Associació Llibre del  Pirineu i els Serveis Educatius Alt Urgell-Cerdanya. Els escolars de l'Alt Urgell han participat en el concurs Imatges que parlen amb l’objectiu de valorar la riquesa del seu vocabulari. Els estudiants de secundària de han realitzat un concurs de dictats en quatre llengües: català, castellà, anglès i francès. I els nois i noies de quart d’ESO s’han implicat en una activitat de relats breus mitjançant Whatsapp. Pel que fa a l’educació infantil, els centres de la Seu, amb el suport de la Universitat de Lleida, han realitzat activitats del Projecte Pinotxo, d’aplicació directa a l’aula per treballar processos d’escriptura i d’activitats de la llengua oral a partir del text de Pinotxo. 

Mostrar formulari de contacte