Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Espai Ceretània vol ser un referent mundial de la cultura cerdana i del Pirineu

L'Espai Ceretània vol ser un referent mundial de la cultura cerdana i del Pirineu

El museu és la culminació de la feina feta al voltant de les restes arqueològiques iberoromanes del Castellot de Bolvir

Espai Ceretània
Espai Ceretània
04/02/2015 19:03

L'Espai Ceretània ha obert les seves portes a Bolvir. Després de més de dos anys de treballs i vuit anys des de l'inici del projecte, aquest centre museístic vol esdevenir un dels centres del món de la cultura de la Cerdanya i del Pirineu. La instal.lació culmina la feina feta al voltant de les restes arqueològiques del Castellot.

Els visitants que s'acostin a l'Espai Ceretània es trobaran una sala d'exposicions permanent que explica les diferents fases del jaciment amb recursos interactius i audiovisuals. També hi podran veure una sala polivalent per acollir exposicions temporals, presentacions de llibres, congressos i reunions, i un taller d'arqueologia, en el qual s'hi realitzaran els treballs de neteja i restauració de les peces que els arqueòlegs recuperin de les excavacions del jaciment extern, en el qual encara s'investiga.

La sala d'exposicions permanent, la part més important i que ajuda a a comprensió del poblat iberoromà del Castellot, està formada per set plafons. En el primer es pot veure un resum de la història de Cerdanya; en el segon, el que va ser la prehistòria; un tercer explica i s'hi exposen peces de l'etapa ibera del poblat; una quarta zona mostra com l'ocuparen els romans i com evolucionà; un cinquè plafó se centra en l'etapa medieval; en el sisè plafó s'expliquen les restes arqueològiques actuals del Castellot; mentre que en una última zona es fa referència a com és l'arqueologia actualment.

Un cop visitat el centre d'interpretació el públic té una sortida directa cap al jaciment arqueològic en el que ha estat senyalitzat un recorregut i s'ha col·locat diferents plafons informatius per tal que el recorregut es pugui dur a terme sense necessitat de guia. En aquest sentit, i per fer tot el centre més interpretatiu, s'està creant una aplicació per a telèfons per augmentar la interactivitat.

El centre ha comptat amb una inversió d'un milió d'euros, dels quals 570.000 provenen de fons FEDER i de la Generalitat, mentre que la resta els aporta el propi ajuntament.

Complement a les activitat turístiques i de natura

L'alcalde de Bolvir, Bartomeu Baqué, ha recalcat a l'Agència Catalana de Notícies que l'Espai Ceretània serà "un complement a les activitats turístiques i de natura, sobretot l'esquí i el senderisme, que els turistes busquen a la Cerdanya". El batlle cerdà també destaca que el museu i les explicacions que s'hi fan aniran canviant amb les noves descobertes que facin els arqueòlegs.

Baqué puntualitza que el centre compta amb poques restes, ja que "el Castellot mai va ser ocupat, ni va ser abandonat a causa d'una guerra o ocupació, sinó que en cada etapa es va abandonar i, per tant, allò més valuós s'ho enduien els seus habitants". Malgrat aquestes circumstàncies en el museu es poden observar diferents peces de ceràmica, alguna joia i diferents materials metal·lúrgics.

El Castellot es construí a la primera meitat del segle IV abans de Crist. Les restes del poblat iberoromà van ser descobertes pels arqueòlegs Oriol Olesti i Oriol Mercadal l'any 1992. Va ser a partir del 2006 quan s'hi va començar a treballar gràcies a la voluntat de l'ajuntament de Bolvir. Des de llavors la idea de recuperació ha anat creixent, primer en passar a ser propietat municipal i després quan va ser complementada amb un projecte museogràfic, que s'ha materialitzat en el centre d'interpretació Ceretània.

Mostrar formulari de contacte