Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Espai Ermengol augmenta prop d'un 15% el nombre de visitants fins a superar els 5.500 el darrer any

L'Espai Ermengol augmenta prop d'un 15% el nombre de visitants fins a superar els 5.500 el darrer any

La majoria, més de 4.000, van visitar les exposicions del Museu de la Ciutat, al qual hi tenen accés gratuït les persones empadronades a la Seu o als altres municipis de l'Alt Urgell

Una de les activitats organitzades l'any 2024 per l'Espai Ermengol
Una de les activitats organitzades l'any 2024 per l'Espai Ermengol
28/02/2025 14:15

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell ha augmentat en un 14,32% el nombre total de visitants durant l’any 2024. Concretament ha arribat als 5.531 usuaris, mentre que l'any 2023 havien estat 4.838.

Del total, la gran majoria (4.042) han visitat l’oferta museística, mentre que les 1.489 restants han participat en alguna de les diferents activitats culturals que s’hi organitzen. Des del centre museístic també han destacat que dels més de quatre mil visitants a les exposicions prop de la meitat, 1.881, hi han entrat de franc. Això representa un augment del 129% respecte de l'any anterior. Sobre aquesta alta proporció de visitants que no han pagat, l'Espai Ermengol ha aprofitat per recordar que les persones empadronades tant a la Seu d'Urgell com a la resta de municipis de l'Alt Urgell tenen accés gratuït a les diferents exposicions de l'edifici. També hi poden accedir de franc infants menors de 6 anys i escolars dels centres educatius de la Seu.

L'alcalde de la Seu i també regidor de Cultura de l'Ajuntament, Joan Barrera, ha expressat "la satisfacció per aquest rècord de visitants, que demostra l’aposta decidida per fer de l'Espai Ermengol un espai de cultura per a tothom, com ho demostra la gratuïtat de l’entrada per als ciutadans de la Seu i comarca, així com pels escolars del municipi, o totes les intervencions que s’hi han dut a terme per fer-lo inclusiu".

En el balanç anual, l'Espai Ermengol també ha destacat les 1.489 persones que han participat en alguna de les 43 activitats programades. Això inclou visites guiades (322 persones) i els cicles Parlem de Ciència (75), Parlem d’Història (201 persones), Parlem de Formatge (157 persones) i Desenterrant el Passat (184 persones), a més de l’exposició Martemàtiques (368 alumnes de 7 escoles de la comarca, a més de 18 visitants particulars), les presentacions de Recerca Jove (65 persones) o el Jurat Jove del concurs de formatges de la Fira de Sant Ermengol (205 alumnes i 9 professors).

Dades desglossades

Per activitats, destaca l’alta participació a la visita guiada ‘Una passejada per la història del Carrer Major’ que la van seguir 70 persones. Es va fer en el marc de la Festa Major d'aquest carrer, en col·laboració amb la Comissió de Festes del cèntric vial, i va anar a càrrec de Lluís Obiols. Pel que fa a la visita guiada al jaciment arqueològic del pati de Les Monges, de la mà d’Òscar Augé i amb la implicació del Pla Educatiu d'Entorn, hi van prendre part 36 persones. I una novetat del darrer any, la visita dedicada als convents de la Seu a càrrec de Pilar Aláez, va rebre 26 persones.

En l’apartat de xerrades divulgatives hi destaca la xerrada inclosa en el cicle Parlem d’Història ‘Aliances i poder: les dones de la casa vescomtal de Castellbò’, a càrrec d’Alba Pampalona, on hi van assistir un total de 54 persones. La xerrada va comptar amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell (IECAU). La xerrada del cicle Parlem de Ciència, ‘Parc geològic i miner. Contraforts del Pirineu, la importància geològic del sud de la comarca de l’Alt Urgell’, a càrrec de Josep Maria Mata i Xavier Bartolí, en la que hi va assistir 21 persones

Pel que fa al cicle Parlem de Formatge sobresurt l’hora del conte amb ‘Històries d’un palau ple de formatges’, a càrrec de Blai Senabre, amb la col·laboració d ela Biblioteca Sant Agustí, amb l’assistència de 43 persones. En aquest cicle l’activitat ‘Maridatge de vins amb formatges’, a càrrec de Queviures Conxita, va rebre 26 comensals.

Quant a la proposta divulgativa Desenterrant el passat, hi destaca la conferència ‘Travessar el Baridà: la construcció de la carretera de la Seu a Puigcerdà’, a càrrec de Daniel Fité, la van seguir un total de 70 persones. Aquesta conferència va tenir la col·laboració del Consell Comarcal i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

L’Espai Ermengol també acull presentacions de treballs de recerca d’alumnes de batxillerat de la Seu i comarca sota l’anunciat Recerca Jove. Concretament, la presentació del treball ‘Les trementinaires, les bruixes del Pirineu’ de l’alumna Aitana Moreno, va congregar un total de 41 persones. Aquesta activitat es va realitzar en col·laboració amb l’Institut Joan Brudieu de la Seu i l’Àrea d’Igualtat del Consell Comarcal en el marc dels actes commemoratius del 8M.

Mostrar formulari de contacte