Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Hospital de Cerdanya constata un augment del 20% en l'atenció a no residents en ple confinament

L'Hospital de Cerdanya constata un augment del 20% en l'atenció a no residents en ple confinament

La xifra confirma la presència a la comarca de gent que no hi té el domicili habitual, tal com havien denunciat el Consell Comarcal i els ajuntaments. Ara al centre sanitari cerdà hi ha 13 ingressats per COVID-19 i s'hi ha tractat 37 casos positius
Reforç dels controls policials per evitar desplaçaments a segones residències (Foto: Mossos)
06/04/2020 12:45

L'Hospital de Cerdanya ha constatat aquest cap de setmana com la demanda d'atenció per part de persones no residents a la comarca s'ha incrementat un 20% de mitjana, entre els diversos serveis.

Per això, des del centre sanitari, malgrat que han remarcat que hores d'ara no tenen problemes de llits ni de saturació del servei d'urgències, han alertat novament del perill que suposa que gent amb segona residència a la comarca pretengui venir-hi aquests dies de Setmana Santa. Una problemàtica que, malgrat els controls policials, se segueix vivint des de l'inici de l'estat d'alarma i que provoca com més va més indignació entre la població fixa de l'Alt Pirineu.

En aquest sentit, des de mateix Hospital de Cerdanya han reiterat una vegada més la crida perquè tothom es quedi al seu domicili habitual, tant aquesta Setmana Santa com fins que no s'aixequin les restriccions de circulació per carretera. Des del centre mèdic recorden que "la pràctica totalitat de les places hospitalàries ja estan reservades, per poder fer mesures d'aïllament als pacients amb coronavirus". De fet, actualment al complex transfronterer de Puigcerdà hi ha 13 persones ingressades amb COVID-19 i una més pendent de resultats. Des de l'inici de la pandèmia s'han detectat 37 casos, dels quals 30 han requerit d'hospitalització.

A més a més, l'Hospital de Cerdanya ha derivat quatre pacients a d'altres centres catalans i un altra a un hospital francès. També s'han donat dotze altes i, en aquest mateix període, ha mort una persona amb coronavirus.

Ara fa dues setmanes, el Consell Comarcal de la Cerdanya, amb el suport dels 17 ajuntaments de la Baixa Cerdanya, ja va publicar un manifest en què denunciaven que seguien arribant a la vall persones que hi tenen segona residència, tot i l'ordre de confinament i els controls dels Mossos d'Esquadra. Les autoritats de la comarca van criticar l'actitud egoista d'aquesta mena de gent, perquè amb els seus desplaçaments poden contribuir a propagar el coronavirus en una comarca amb un alt percentatge d'envelliment, on la gent gran representa més del 20% de la població.

El comunicat, a més a més, alertava a aquests segons residents que la capacitat de l'Hospital de Cerdanya està pensada per a la població fixa, i els advertia que que no volen "haver de lamentar pèrdues humanes derivades de la imprudència i la inconsciència". Per tot plegat, les autoritats de la comarca acaben demanant "explícitament i de manera ferma" que la gent que no resideix tot l'any a la Cerdanya no hi vinguin fins que no s'aixequin les actuals restriccions de circulació; i que els que ja hi han vingut, se'n tornin al seu domicili habitual.

Denunciats dos excursionistes al Puigpedrós

A més a més, alguns dels qui trenquen el confinament tot venint al Pirineu no es limiten a quedar-se a la segona residència, si en tenen, sinó que van a fer activitats al medi natural, que a data d'avui segueixen estant totalment prohibides. Els Agents Rurals han interposat aquest cap de setmana una denúncia contra dos excursionistes que estaven fent una ruta amb raquetes de neu a prop del cim del Puigpedrós. Un helicòpter de vigilància va localitzar els dos visitants, que en principi van intentar amagar-se però finalment van ser requerits pels agents i obligats a tornar a casa seva.

Dissabte els Agents Rurals van interposar 6 denúncies més i van aixecar 42 actes a tot Catalunya per activitats al medi natural, mentre que divendres havien registrat 14 denúncies i 24 actes. També aquesta setmana passada, es va tramitar 6 denúncies contra un grup d'escaladors que practicava aquesta activitat al municipi alturgellenc de Fígols i Alinyà. I el cap de setmana anterior es va expedientar un grup d'aficionats a l'esquí de muntanya dins del terme municipal de Puigcerdà.

Mostrar formulari de contacte