Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Licitats de nou els treballs de construcció del refugi guardat de l'Illa, a la Vall de Madriu

Licitats de nou els treballs de construcció del refugi guardat de l'Illa, a la Vall de Madriu

El nou equipament s'inscriu en la política de promoció del turisme de muntanya a Andorra

25/02/2015 18:42

El Consell de Ministres d'Andorra ha licitat per segona vegada els treballs de construcció del refugi guardat de l’Illa, a la Vall del Madriu (Encamp). El concurs públic obert amb la primera licitació va ser declarat resolt per part del Govern, ja que d’acord amb la Llei de contractació pública es van haver de desestimar totes les ofertes presentades per fet de ser d’un import superior al 110% del pressupost base de licitació. El nou concurs nacional permet la presentació d’ofertes fins al pròxim dia 2 d’abril.

El nou refugi guardat de l’Illa estarà ubicat en el mateix edifici actual, aprofitant l’estructura existent com a base. La construcció de l'equipament s’inscriu en la política de promoció del turisme de muntanya. El Govern compleix així el compromís de dotar el país de dos nous refugis guardats, el de l’Illa i el de la Borda de Sorteny, inaugurat el desembre passat, que s’afegeixen als dos ja existents, el refugi del Comapedrosa i el de Juclà.

El fet de disposar de quatre refugis guardats permetrà als excursionistes efectuar la volta al país pel sender de Gran Recorregut País (GRP) per etapes sense haver de baixar al fons de les valls i amb les comoditats pròpies dels refugis guardats. Al refugi de l’Illa convergeixen altres excursions de muntanya, com ara el GR7 i el GR11, o la ruta dels Estanys Amagats.

Dels quatre refugis guardats, el de l’Illa serà el que estarà més allunyat de qualsevol nucli urbà, però oferirà alhora la possibilitat de fer nit en un espai privilegiat d’alta muntanya. La localització del futur refugi guardat en l’actual refugi de l’Illa, a 2.500 m d’altitud, és fruit d’un treball d’anàlisi de diferents alternatives possibles d’ubicació dins la vall. Després de valorar diferents alternatives a nivell d’impacte medi ambiental i de patrimoni cultural existent, així com tenint en compte les infraestructures i les rutes utilitzades pels senderistes i muntanyencs, es va optar per aquesta opció reduint així al mínim l’impacte d’una nova infraestructura en la vall.

Localització emblemàtica

La construcció d’aquesta infraestructura tindrà en compte la seva localització emblemàtica, al cor de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, declarada bé immoble d’interès cultural en la classificació de paisatge cultural de la UNESCO. En aquest sentit, han prevalgut de manera molt important els criteris de sostenibilitat medi ambiental i d’integració paisatgística, tant a nivell cultural com natural.

El nou refugi guardat tindrà una capacitat de 50 llits, similar a l’actual capacitat del refugi lliure, una zona de dia i de nit pels guardes (2-3), un menjador interior amb una capacitat de 50 coberts per torn, una terrassa-menjador per a 30 persones, sanitaris interiors, dutxes i sanitaris exteriors.

L’impacte dels residus generats serà mínim gràcies a la incorporació d’un sanejament autònom de les aigües brutes i la implantació d’uns sanitaris secs oberts tot l’any. La seva ubicació en la cubeta de l’Illa i de l’estany Rodó ha fet que el tractament de les aigües residuals del refugi guardat mitjançant sanejament autònom hagi estat un factor primordial per protegir els estanys que es troben aigua avall i les molleres de l’entorn immediat.

Dues plantes

Amb la finalitat de reduir al mínim l’impacte de la nova infraestructura sobre el medi natural, el futur refugi es construirà en dues plantes. La planta baixa actual s’aprofitarà com a zona tècnica, per al refugi lliure (el qual estarà obert tot l’any) i per a la cabana del vaquer. Aquesta planta s’ampliarà únicament a la zona oest per donar cabuda a la part final del sanejament autònom, limitant així els moviments de terres i els impactes corresponents sobre la flora, la fauna i el paisatge.

La primera planta, totalment nova, serà de fusta, es construirà prèviament en taller i es transportarà en helicòpter fins al refugi, reduint l’acopi de materials en la zona i limitant el nombre de viatges amb helicòpter, amb la corresponent reducció d’emissió de gasos i alhora també de despeses.

El subministrament en energia es farà mitjançant plaques fotovoltaiques per l’energia elèctrica, amb el suport d’un grup electrògen de gas, mentre que l’aigua calenta s’obtindrà també a través de plaques fotovoltaiques. La Vall del Madriu-Perafita-Claror està inscrita com a espai RAMSAR, el què implica una acurada protecció i gestió dels ecosistemes aquàtics. En aquest sentit, es realitzarà un seguiment ambiental de la construcció del refugi, i a posteriori del seu funcionament, posant èmfasi en el seguiment i la protecció del medi aquàtic, mitjançant indicadors ambientals.

Deu mesos de termini per a la construcció

El període de construcció previst de 10 mesos inclou 5 mesos de pre-construcció al taller, 4 mesos de construcció in situ, 1 mes pels acabaments. El projecte del refugi guardat de l’Illa ha estat fruit del treball conjunt dels departaments d’Ordenament Territorial, de Medi Ambient, de Patrimoni Cultural, de Patrimoni Natural del Govern, i de la Comissió de Gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. Han participat igualment en la comissió de treball per la definició del projecte la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO, i ICOMOS Andorra.

Mostrar formulari de contacte