Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Licors Portet promociona la Ratafia de l'Ermità, "la més antiga de Catalunya"

Licors Portet promociona la Ratafia de l'Ermità, "la més antiga de Catalunya"

El nou producte s'elabora a la Pobla de Segur en base a una fórmula dels caputxins de finals del segle XVIII, transcrita per Fra Valentí Serra. El projecte es fa en associació amb el tradicional Calendari de l'Ermità

Fra Valentí Serra, amb una ampolla de Ratafia de l'Ermità, feta a la Pobla
Fra Valentí Serra, amb una ampolla de Ratafia de l'Ermità, feta a la Pobla
19/10/2016 18:15

Licors Portet, de la Pobla de Segur, ha començat a comercialitzar la Ratafia de l'Ermita, considerada "segurament la ratafia més antiga de Catalunya" ja que està elaborada a partir d’una fórmula recuperada d’arxius caputxins de finals del segle XVIII. L'empresa familiar pallaresa és una de la firmes fabricants de licors tradicionals més reconegudes del país, amb més de 125 anys de trajectòria i darrerament guardonada a diferents concursos de vins i licors nacionals i internacionals.

Des de Portet recorden que "la ratafia és un dels licors més tradicionals de Catalunya, feta essencialment a base d’aiguardent, sucre i la maceració de nous verdes i plantes aromàtiques". Aquest nou producte, detallen, "ha estat elaborada per la maceració en aiguardent de vi de 17 plantes aromàtiques i fruites". La seva graduació és de 26%; i el contingut en sucre, de 250 grams per litre. Es recomana com a  aperitiu i digestiu. La tradició pairal i monàstica de Catalunya ja aconsellava prendre una copeta de ratafia, beguda amb moderació, després dels àpats festius, ja que afavoreix la digestió i activa la circulació de la sang. És també, hi afegeixen, "un excel·lent complement a la cuina en salses o rostits i també per elaborar postres amb fruita o pastisseria".

Una altra singularitat del nou producte de Licors Portet és que estarà associat al tradicional Calendari de l’Ermità, una publicació anual de que compta amb més de 140 anys de trajectòria ininterrompuda. El Calendari inclou informacions relatives a l’astronomia, l’agricultura i la cultura popular i tradicional, juntament amb una exhaustiva guia de fires, mercats i festes majors.

El Calendari i els costums

L’any 2015 i de la mà d’Edicions Morera, el Calendari de l’Ermità va rebre un nou impuls amb una sèrie d’accions centrades en consolidar encara més la marca: un nou format i una millora de continguts, acompanyats per una reeixida campanya de promoció als mitjans de comunicació i xarxes socials i la creació d’una completa pàgina web. La creació de la nova ratafia basada en una antiga recepta, i elaborada a la Pobla de Segur, entra dins d'aquest objectiu global de rejovenir la publicació i dotar-la d’una major presència.

La tardor de 2015 va néixer la Col·lecció l'Ermità, dedicada a divulgar temes relacionats amb la tradició i la cultura popular catalana a través de quaderns monogràfics, pràctics i de fàcil lectura. La col·lecció es va iniciar amb 'Cuinar en temps de crisi', de l’historiador i arxiver caputxí Fra Valentí Serra de Manresa, un singular receptari al voltant de la tradició culinària dels convents caputxins, que va tenir una gran acollida. El mateix religiós manresà ha estat l'encarregat de transcriure la fórmula del segle XVIII per tal que Licors Portet pugui elaborar la nova ratafia tot seguint al detall els preceptes de l'època.

Aquest mes de novembre sortirà a la venda 'Descobrim el Nadal', el segon títol de la col·lecció. Escrit per Amadeu Carbó, especialista en cultura popular, aquest llibret explicarà l’origen i el perquè de la celebració d’algunes de les principals tradicions al voltant del cicle nadalenc, tot posant en valor el nostre singular costumari.

Mostrar formulari de contacte