Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Interès creixent per la vinya a la Cerdanya

Interès creixent per la vinya a la Cerdanya

Els experts indiquen que en els pròxims tres anys podria duplicar-se el nombre d'hectàrees cultivades. Enguany se n'ha fet un curs temàtic dins de la 20a Universitat d'Estiu Ramon Llull Puigcerdà, que ha finalitzat amb més de 400 alumnes
Joaquín Gay de Montellà en una de les seves finques de vinya de Bolvir (Foto: ACN)
14/07/2018 17:25

El cultiu de la vinya en altura té cada cop més interès, tant dins el propi sector com entre els propietaris que disposen de terres a la zona del Pirineu. Concretament, a la comarca de la Cerdanya, que va començar a recuperar-lo ara fa deu anys, es podria registrar un creixement exponencial en superfície en els propers tres anys, passant de les gairebé vuit hectàrees actuals a més de catorze.

El fet que la normativa exigeixi una autorització de plantació, encara que aquesta sigui d'una altra zona, fa plantejar a partir d'ara a alguns productors arrencar una part dels ceps que tenen en diversos punts de Catalunya per poder iniciar o augmentar l'activitat en terrenys d'aquesta vall que, a dia d'avui, no està circumscrita a cap Denominació d'Origen. De tot plegat se n'ha parlat aquest divendres en un curs de la Universitat d'Estiu Ramon Llull Puigcerdà, que ha celebrat la vintena edició comptant amb la participació de més de 2.000 persones en el conjunt d'activitats programades.

Els 25 alumnes del curs de vinya d'altura, amb la implicació del Departament d'Agricultura, s'han desplaçat aquest divendres a dues finques experimentals de Bolvir per conèixer de primera mà el comportament que té el cultiu en aquest territori. El seu impulsor, Joaquín Gay de Montellà, està treballant per tal que l'hectàrea i mitja que té de les varietats de riesling i pinot noir es pugui explotar ben aviat amb caràcter comercial. En el seu cas, compta amb un total de vint hectàrees de vinya a Catalunya, repartides, a més de la Cerdanya, entre el Garraf i la Conca de Barberà. Així mateix, vol incrementar la seva plantació i arribar en un futur a tenir un mínim de vuit hectàrees.

El fet que el marc normatiu actual estableixi que per ampliar la superfície sigui necessari comptar amb una autorització de plantació, encara que aquesta sigui d'una altra zona productora, pot complicar-ne a partir d'ara el seu creixement. Per aquest motiu, una part de l'increment d'aquest cultiu a la Cerdanya anirà vinculat a l'arrencada de ceps en d'altres territoris per fer-ne créixer de nous a la comarca, segons ha explicat a l'ACN la cap d'àrea dels serveis agrícoles de l'Oficina Comarcal de la Cerdanya del Departament d'Agricultura, Núria Fontanet. En aquest sentit, ha dit que, igual que va passar al 2014 i 2015, es podria tornar a experimentar un augment exponencial i arribar, en tres anys, a superar les catorze hectàrees conreades, gairebé el doble de les vuit actuals.

Proposta de DO per a la Cerdanya i l'Alt Urgell

Tot i això, Fontanet considera que el cultiu pot tenir molt més recorregut i ha explicat que la comarca compta amb 2.500 hectàrees de conreu a les quals, en aquest cas, s'hi podrien sumar les que estan als marges o en zones de vessant, ja que també serien aptes per fer vinya.

Mentrestant, en el marc del curs l'alumnat ha posat damunt la taula la possibilitat que aquesta zona pogués acabant conformant una nova DO de vi de muntanya, tenint en compte que ni la Cerdanya ni l'Alt Urgell estan circumscrits a cap Denominació d'Origen, el que implica que els productes s'hagin de comercialitzar al marge d'una DO o sota la DO Catalunya. Una opció que, segons la cap d'àrea dels serveis agrícoles, es podria acabar explorant si en un futur el sector la reivindica.

Lliurat el premi al millor estudiant de la Cerdanya, que augmenta la dotació

La 20a Universitat d'Estiu Ramon Llull Puigcerdà tanca amb èxit de participació una edició commemorativa en la qual s'ha volgut recuperar algunes de les temàtiques que han tingut més interès per part dels alumnes. La xifra d'inscrits d'enguany ha estat de 409 persones, que formen part de les més de 2.000 que han participat en algun dels actes oberts a tothom, segons ha assenyalat el president de l'Associació Universitària de Cerdanya, Francesc Armengol, que s'ha mostrat satisfet pel desenvolupament d'aquesta edició que ha qualificat de "vintage" perquè ha recuperat alguns dels cursos de més èxit d'aquestes dues dècades i el retrobament amb professors emblemàtics que n'han format part.

A la recta final de la setmana universitària es va lliurar per dissetè any el Premi AUCer-Vila de Puigcerdà, organitzat per l’Ajuntament de Puigcerdà i l’AUCer, que concedeix una beca al millor alumne de batxillerat de la Cerdanya per a l’inici dels seus estudis superiors. Com a novetat, amb motiu del 20è aniversari s’ha incrementat la dotació, que ha passat dels 1.500 euros d’anteriors edicions als 1.700 euros d’enguany. El guanyador del premi és Jofre Abellanet Vidal, que ha completat el batxillerat amb una nota final de 9,232 i ara començarà una doble titulació de Física i Química a la Universitat de Barcelona. Des de l’organització s’ha destacat el fet que enguany hi ha hagut fins a quatre estudiants de la Cerdanya que han obtingut una Matrícula d’Honor a la qualificació final després de la selectivitat, un fet molt poc habitual a la comarca.

Durant l’acte també es va lliurar el Premi Amic AUCer, que es concedeix cada any a una entitat o persona que destaca en el suport a la universitat d’estiu. Enguany l’ha rebut la Fundació Hospital de Puigcerdà. El reconeixement el va recollir l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, que va destacar “la identificació que hi ha i sempre hi ha hagut entre aquesta Universitat d’Estiu i el món mèdic, que ocupa una part important dels cursos”. Piñeira també va destacar el fet que, en la segona edició, enguany la Jornada de la Professió Farmacèutica, organitzada pel Col·legi de Farmacèutics de Girona, ja ha comptat no només amb participants gironins sinó també de les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Lleida.

Tant Piñeira com Armengol han agraït el suport de voluntaris, alumnes, professors, patrocinadors i col·laboradors, alguns dels quals hi són des de la primera edició.

Mostrar formulari de contacte