Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'IPC interanual a Ponent, l'Alt Pirineu i Aran s'enfila fins al 4,7%

L'IPC interanual a Ponent, l'Alt Pirineu i Aran s'enfila fins al 4,7%

Al conjunt de Catalunya, el fort increment d'electricitat, gas i combustibles (30,6%) fa que la inflació se situï en el 3,7%, amb la variació més gran des d'octubre de 2012 (+0,6). L'habitatge i el transport també pugen per damunt de la mitjana
Torre elèctrica a Sort (Foto: arxiu)
14/10/2021 11:00

L'IPC a la demarcació de Lleida va pujar aquest mes de setembre passat un 0,9% respecte de l'agost. Això ha fet que la inflació interanual de preus -de setembre a setembre- s'enfili fins al 4,7%, quan el mes anterior era del 3,8%, segons les dades que ha fet públiques aquest matí l'Institut Nacional d'Estadística.

Al conjunt de Ponent, l'Alt Pirineu i Aran, els grups de productes en què més han pujat els preus són l'habitatge, amb una inflació interanual que ja arriba a 17,3% (3,5 punts més que el mes anterior); el transport, que arriba al 9,7%; els aliments i begudes no alcohòliques (2%), i l'oci la cultura, que ha passat de baixar preus (-0,7) a pujar-los un l'1%.

En canvi, en el sector de l'ensenyament hi ha una tendència a la baixa (-3,6%), cosa que també passa amb els restaurants i hotels, que baixen de l'1,5 a l'1,3. Els vestits i el calçat es mantenen amb un 1,1%.

Al conjunt de Catalunya, l'IPC anual ha pujat 0,6 punts al setembre i s'ha situat en el 3,7%, la variació més alta des de l'octubre de 2012. Aquest fort augment té com a principal culpable l'actual especulació amb els preus de l'electricitat i també del gas i d'altres combustibles. Així, la inflació interanaul en el sector energètic ja és del 30,6%, moltíssim per damunt de la mitjana. D'altres sectors amb increments molt alts, però no tan exagerats, són les begudes no alcohòliques (5,2%) i el transport (10%).