Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Llimiana i la Generalitat homenatgen dissabte el metge i polític pallarès Josep Bonifaci Mora

Llimiana i la Generalitat homenatgen dissabte el metge i polític pallarès Josep Bonifaci Mora

14/08/2009 10:42

El secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Josep Vendrell, i l’alcalde de Llimiana, Jaume Elies, inauguraran dissabte (19 h) una cartellera informativa sobre la Casa Bonifaci-Museu de Llimiana i l’exposició De Llimiana a Rússia. Guerra i exili d’un metge pallarès. Després, Josep Vendrell, Jaume Elies i l’editor Francesc Prats, presentaran el llibre Entre Llimiana i dues Europes. Vida i exili d’un metge pallarès (Garsineu Edicions), les memòries de Josep Bonifaci Mora.

L’acte de dissabte vol donar a conèixer la figura de Josep Bonifaci Mora, (Llimiana 1895 - Barcelona 1989), destacat metge i polític pallarès, que va pertànyer al Centre Nacionalista Republicà, a Estat Català, i al PSUC. També va ser Director General d’Assistència Social del govern de la República. El seu compromís polític i social el va portar a l’exili durant 31 anys. Els tres projectes que es presenten dissabte han estat subvencionats per la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat. A més amb la nova senyalització, la casa-museu dedicada a la figura de Bonifaci Mora s’integra dins la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya, que impulsa el Memorial Democràtic de la Generalitat.

Llibre i exposició sobre Josep Bonifaci Mora

El llibre sobre Josep Bonifaci Mora, Entre Llimiana i dues Europes. Vida i exili d’un metge pallarès, ha estat editat per Francesc Prats i inclou un pròleg de l’historiador Jordi Guixé, qui defineix el volum com “una compilació de lluita, treball i professionalitat, el relat d’una trajectòria vital desconeguda al nostre país”. El llibre ha utilitzat com a base el relat autobiogràfic de Bonifaci Mora, document que Prats ha complementat amb una entrevista realitzada per Francesc Farràs i altres informacions recopilades.

Per la seva banda, l’exposició De Llimiana a Rússia. Guerra i exili d’un metge pallarès té com a finalitat, juntament amb la biografia, aprofundir i donar a conèixer la vida del metge, polític i intel·lectual llimienc, profundament marcada pel transcurs de la guerra civil i la postguerra.

Josep Bonifaci Mora va néixer al 1895 a Llimiana, al Pallars Jussà, on va passar els primers anys de la seva infància. Fill de tres generacions dedicades a la medicina, es va llicenciar a Barcelona l’any 1916. Posseïdor d’un marcat esperit crític, va ser membre fundador del sindicat de Metges de Catalunya i va presidir el Sindicat de Professions Sanitàries de la UGT.

Políticament va pertànyer al Centre Nacionalista Republicà i a Estat Català, fins que es va incorporar al PSUC un cop va començar la guerra civil. També va ser Director General d’Assistència Social del govern de la República. El seu compromís polític i social el va portar a l’exili al 1939, any on començaren tres dècades itinerants que el portaren a treballar, gràcies al seu prestigi professional, a Moscou (hospital central del Kremlin), a Tolosa, a Praga, a Bucarest i a París. Al 1970 tornà a Barcelona, i els dos últims anys de la seva vida els va viure a cavall entre la capital catalana i Llimiana, on va morir l’any 1989 i on descansen les seves restes.

Casa Bonifaci – Museu de Llimiana

La Casa Bonifaci, ubicada a la plaça Major de Llimiana, inaugurarà dissabte la senyalització dels accessos a l’espai museístic. Es tracta d’un edifici de tres plantes que va ser ocupat a mitjans segle XIX per la família Bonifaci, d’origen camperol i amb quatre generacions dedicades a la medicina. La primera planta de la casa s’ha reconvertit en museu i conserva els elements dels antics propietaris.

L’espai exposa la història de la saga Bonifaci i la biografia de Josep Bonifaci Mora, però també ofereix una visió de la història de Llimiana a través de la il·lustre família.

Mostrar formulari de contacte