Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Lluís Prats guanya el Premi Carlemany amb 'Archie, el nen que parlava amb elefants'

Lluís Prats guanya el Premi Carlemany amb 'Archie, el nen que parlava amb elefants'

El guardó el concedeixen el Govern d'Andorra i l'Editorial Columna per fomentar la lectura. L'obra narra la història d'un home que retorna al paisatge de la seva infància, a Kenya, després de jubilar-se

Lluís Prats (Ed. Columna)
Lluís Prats (Ed. Columna)
02/02/2021 18:30

El terrassenc Lluís Prats ha guanyat el Premi Carlemany 2021 per al Foment de la Lectura, segons han comunicat aquest dimarts el Govern d'Andorra i l'Editorial Columna, organitzadors del certamen. Prats ha estat reconegut pel seu relat Archie, el nen que parlava amb elefants. El llibre es publicarà aquest mes de maig vinent, tot coincidint amb l'acte de lliurament del premi.

L'obra escollida pel jurat és una història de retrobament del protagonista amb el seu paisatge d'infància. La història arrenca a Kenya l'any 1947, quan una elefanta neix en un poblat a tocar de la plantació de té de la família Cunningham. Allà hi viu el petit Archibald, que quedarà marcat per aquest esdeveniment extraordinari. El vincle que s’estableix entre tots dos durarà seixanta anys. Ni els canvis de continent ni les moltes voltes que dona la vida aconseguiran desfer aquella amistat entre un nen i una elefanta, entre l’home i la natura.

Malgrat abandonar l'Àfrica amb només onze anys, l’Archibald Cunningham somiarà sempre en tornar-hi i retrobar-se amb la seva amistat d'infància. I no serà fins que ja té 66 anys, després de jubilar-se, que aconseguirà acomplir el seu desig: tornar a veure elefants en llibertat.

L'autor

Lluís Prats va néixer a Terrassa el 1966. Va estudiar Art i Arqueologia a la UAB i a la Universitat de Girona. Ha treballat molts anys com a professor de Secundària i Batxillerat i com a editor de llibres d’art, a més de dirigir una productora de cinema a Los Angeles (Califòrnia, EUA). Ha publicat més d’una vintena de llibres, des de novel·la juvenil a assaig històric. El 2018 va ser guardonat amb el prestigiós premi Strega Ragazzi per Hachiko. El gos que esperava, obra amb la qual ja havia guanyat el premi Josep M. Folch i Torres el 2014 i que ha estat traduïda a tretze idiomes. Més tard, el 2019, va ser guardonat amb el premi Ramon Muntaner per la novel·la Kambirí. També ha guanya el Premi Guillem Cifre de Colonya, per Corporació d'alienìgenes, i va obtenir per segon cop el Folch i Torres per Estimat monstre.

El jurat

El jurat d'aquesta desena edició del Premi Carlemany, pel que fa a la tria de les obres, l'han format les escriptores catalanes Maria Carme Roca i Laia Aguilar, juntament l'editora de Columna, Glòria Gasch, i amb tres professores dels tres sistemes educatius d’Andorra: Joana Bonet (Col·legi Sagrada Família), Roser Calvo (Lycée Comte de Foix) i Olga Andrés (Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Ordino). Enguany s'hi han presentat 38 originals.

El jurat encarregat de triar l’obra guanyadora està format per nou estudiants d’entre 14 i 16 anys, també dels tres sistemes educatius d’Andorra, que han llegit les obres sota la supervisió dels seus professors de literatura. Els membres d'enguany han estat: Nil Fonseca, Carla Giribet i Elsa Giribet (Col·legi Sagrada Família); Andrea Jover, Mireia Iranzo i Ariana Pereira (Escola Andorrana de segona ensenyança d’Ordino), i Alexandra Pereiro, Joan Vergés i Martina Ricart (Lycée Comte de Foix).

Mostrar formulari de contacte