Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / 'Lo Banyut' recupera la història del frau electoral de 1885 a la Seu

'Lo Banyut' recupera la història del frau electoral de 1885 a la Seu

Daniel Fité narra l'enfrontament entre conservadors i liberals a l'Alt Urgell a finals del segle XIX El nou número de la revista també inclou un dossier de Josep Espunyes sobre les guerres carlines a Peramola i Oliana

Lo Banyut - Número 27
Lo Banyut - Número 27
12/08/2013 18:06

La revista Lo Banyut acaba de publicar el seu número 27, que, com a article més destacat, presenta una recerca sobre el frau electoral que es va viure al partit judicial de la Seu d'Urgell l'any 1885.

A la publicació, Daniel Fité fa una crònica de l'ambient polític que es vivia a l’Alt Urgell a les acaballes del segle XIX. Fité hi descriu la polèmica que van generar els resultats d'unes eleccions al Congrés dels Diputats, en què hi va haver clares sospites de manipulació. Això va provocar un enfrontament d'abast comarcal entre els partidaris dels conservadors i dels liberals.

Josep Espunyes és l’autor del dossier central Les Faldades, titulat «Liberalisme i carlisme a Peramola i Oliana». Espunyes fa una descripció del tumultuós clima de rancúnia, repressió, destrucció i mort, enmig de la misèria i de la fam, que es va patir durant la revolta dels Malcontents i les tres guerres carlines a la zona sud de l’Alt Urgell.

El nou número de Lo Banyut també inclou articles de Maria del Pla, Enric Quílez, Jordi Dalmau, Joan M. Puiggròs, Jordi Arroyo, Mn. Benigne Marquès, Mariano Buchaca, Montse Riu, Anna M. Guàrdia, Guillem Martín i Carles Dalmau. Entre les temàtiques hi ha episodis històrics de l'Alt Urgell i el Pirineu, el futur de Catalunya, el nou ordre mundial i el cas d'un nord-americà apassionat pel català.

A les seccions habituals, Manel Figuera explica com va començar a fer literatura, i Josep Ramon, Jordi Puy i Adrià Ramon conviden a passejar pels darrers congostos del Segre.

Mostrar formulari de contacte