Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'obertura de comportes al pantà de Talarn malmet collites al Pallars Jussà

L'obertura de comportes al pantà de Talarn malmet collites al Pallars Jussà

L'augment del nivell de l'aigua ha inundat camps de blat i alfals en punts com Guàrdia de Noguera, on els afectats perdran el 10% de la producció. Els agricultors ja ho han notificat a la CHE per reclamar compensacions

Camps inundats a Guàrdia de Noguera pel desembassament al pantà de Talarn (Foto: ACN)
Camps inundats a Guàrdia de Noguera pel desembassament al pantà de Talarn (Foto: ACN)
09/05/2018 12:34

L'obertura de tres comportes del pantà de Talarn, per part d'Endesa, ha arribat acompanyada de les primeres inundacions a finques properes al riu Noguera Pallaresa. A Guàrdia de Noguera, s'han inundat unes 10 hectàrees de blat i alfals.

Miquel Castells, un dels propietaris, ha explicat a l'ACN que ja donen la collita d'aquests camps per perduda perquè l'acumulació d'aigua podrirà les plantacions. D'altres finques, preparades per la sembra de blat de moro, ja no s'han pogut plantar i la collita també s'ha perdut. Castells ha dit que aquestes pèrdues li suposen un 10% de la producció.

El pagès de Guàrdia de Noguera hi ha afegit que la darrera inundació de les terres es va produir l'any 2014 i ha recordat que antigament no s'inundaven, però la manca d'esculleres i l'acumulació de sediments del pantà de Terradets fa que l'aigua es desplaci cap a les finques quan s'obren dues o tres comportes. Són mitja dotzena d'agricultors els afectats per aquestes inundacions.

A les pèrdues de les collites, que sol representar el 10% de l'activitat de l'any, s'hi haurà de sumar la destrossa dels ballats de les finques per la força de l'aigua o el desnivellament de les parcel·les que provocarà el creixement del cabal. Els agricultors ja han notificat les inundacions a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i esperen poder rebre compensacions pels danys.

Mostrar formulari de contacte