Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Localitzen noves restes de dinosaure a un jaciment dels Nerets, al Pallars Jussà

Localitzen noves restes de dinosaure a un jaciment dels Nerets, al Pallars Jussà

Durant l'excavació s'han trobat part fèmurs, pelvis, costelles i vèrtebres de l'espècie anomenada hadrosaure
09/07/2015 12:25

El Museu de la Conca Dellà i l'Institut Català de Paleontologia han començat, aquesta setmana, la tercera campanya d'excavacions al jaciment dels Nerets, al municipi de Tremp. Es tracta d'un jaciment que es va començar a excavar al 1997 i que posteriorment es va recuperar al 2002 i fins al 2013. Està situat en una zona amb gran potencial d'aflorament de restes de dinosaure i d'aquí l'elecció d'aquest indret per la campanya d'enguany.

Durant l'excavació ja s'han localitzat restes de fèmurs, costelles, vèrtebres i ossos de la pelvis de dinosaures de l'espècie hadrosaure, més coneguts com a "dinosaures de bec d'ànec". Aquestes restes es documentaran, s'estudiaran i es restauraran, per posteriorment retornar-les a Isona perquè s'exposin al públic.

Segons informa l'ACN, els diversos tipus de treballs de camp i laboratori que es desenvolupen són els següents: prospeccions paleontològiques, treballs d'estudi geològic, excavacions paleontològiques, preparació dels fòssils, anàlisis geològiques i conservació i divulgació del material.

Tècnica d'extracció

Un cop identificat un estrat amb possibles restes fòssils, té lloc el treball destinat a extreure'ls. Són feines que combinen l'ús d'eines pesants com els pics i les pales per treure els sediments estèrils, amb eines més fines (com piquetes, punxons i pinzells) a mesura que va apareixent el fòssil. Per evitar la disgregació de la peça, aquesta es consolida amb un vernís dissolt en acetona i, un cop delimitada, s'extreu amb una ''mòmia'' de guix.

El següent pas correspon a la neteja i consolidació de les restes fòssils. Aquest procés es coneix amb el nom de preparació i té com a objectiu restituir la forma del fòssil, a més de permetre una posterior manipulació, ja sigui pel seu estudi com per l'exposició en un museu.

Des de l'any 2001 es realitzen cada any intervencions paleontològiques programades a diferents zones i jaciments de la Conca. Cal recordar que per dur a terme aquestes intervencions es necessari un permís d'actuació que emet el Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En la quinzena de campanyes d'excavacions en jaciments de restes de dinosaure a la zona d'Isona i Conca Dellà s'ha recuperat més d'un miler de restes d'ossos. Un cop retirades del jaciment es porten a restaurar. Posteriorment es retornen al Museu de la Conca Dellà.

Mostrar formulari de contacte