Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'octubre ha estat més càlid de l'habitual i amb pluges fortes puntuals

L'octubre ha estat més càlid de l'habitual i amb pluges fortes puntuals

Al Pirineu les precipitacions més importants van ser el dia 22, amb 35,5 l/m2 a Espot. Al conjunt de Catalunya, el mes passat es recordarà per l'aiguat de rècord al Maresme, amb 290 l/m2 en poques hores

Boira damunt la Seu (Foto: Ignasi Cervera)
Boira damunt la Seu (Foto: Ignasi Cervera)
02/11/2016 18:50

El mes d’octubre ha estat marcat a Catalunya per les temperatures més altes de l'habitual, a causa d'un desplaçament progressiu de l’anticicló atlàntic cap al nord de la seva posició habitual per acabar ubicant-se a final de mes al mar del Nord. Aquest bloqueig anticiclònic va propiciar que les pertorbacions atlàntiques tinguessin un moviment nord-sud amb flux humit i càlid del sud-est a Catalunya causant valors tèrmics elevats per l’època de l’any, abundant nuvolositat i precipitacions que van afectar fonamentalment el Prepirineu i zones costaneres del centre i nord del país.

Al Pirineu, l'episodi de pluges més destacat és el que hi va haver entre els dies 17 i 21 d'octubre, tot i que les quantitats més grans en un sol dia es van registrar el dia 22, amb 35,5 l/m2 a Espot (Pallars Sobirà) i 33,2 al Lac Redon.

Al conjunt de Catalunya, el Servei Meteorològic ha subratllat com a fet més rellevant del mes passat la tempesta de rècord que va patir el Maresme el dia 12, quan es va registrar acumulacions pròpies de pluja monsònica. És el cas dels 290,4 l/m2 que van caure a Vilassar de Mar, els 256,5 de Cabrils o els 200,3 de Teià. Aquestes quantitats signifiquen més del 40% de la precipitació que cau al llarg de l’any de mitjana climàtica al Maresme, i, en el cas de Vilassar de Mar, és gairebé tanta pluja com tota la recollida el 2015 (319,9). En aquesta comarca, tot i que hi són habituals les pluges torrencials a la tardor, no hi ha precedents d’una precipitació diària tan forta. Al municipi de Cabrils hi ha constància d’observació meteorològica des de l’any 1971 i el màxim registre previ eren els prop de 150 mil·límetres del 2 de setembre del 1996.

Mostrar formulari de contacte