Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'ós Goiat mata una ovella i una xaia a Bausen

L'ós Goiat mata una ovella i una xaia a Bausen

És el segon atac mortal en pocs dies, des que el conflictiu plantígrad ha acabat la hibernació. El Govern i el Conselh Generau preparen la instal·lació de més collars GPS als óssos per seguir els seus moviments
Restes d'una ovella morta per l'ós Goiat (Foto: Conselh Generau d'Aran)
25/04/2019 17:25

Segon atac mortal de l'ós Goiat en pocs dies a l'Aran, des que va acabar la hibernació a Arres. Aquesta vegada el conflictiu plantígrad ha matat una ovella, i també una cordera de tan sols un mes d'edat, al municipi de Bausen, segons han confirmat els agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran.

El seguiment dels atacs de Goiat contra el bestiar és possible pel fet que, de moment, és l'únic ós que porta incorporat un collar amb GPS. Això permet saber per on es mou en tot moment i identificar si ha passat pels llocs on es localitza animals morts amb indicis clars d'haver estat abordats per un ós. Per ampliar aquest seguiment a més exemplars, el Govern i el Conselh han desplegat cinc gàbies a l'Aran i el Pallars Sobirà per capturar óssos i col·locar-los un GPS, en el marc del programa Piroslife.

El primer atac confirmat va ser ara fa poc més d'una setmana, el 15 d'abril, quan Goiat va matar i devorar un poltre nounat a Arres, a prop d'on havia fet la hibernació. Arran d'aquell fet es va activar la segona fase del protocol d'intervenció amb ossos al Pirineu, aprovat l'any passat pel Conselh, la Generalitat de Catalunya, els governs d'Aragó i Navarra i el Ministeri per a la Transició Ecològica. L'objectiu d'aquest pla és foragitar l'animal i "canviar-ne els hàbits", tot i que de moment els fets demostren que Goiat manté intacte el seu caràcter depredador cap al bestiar.

Segons aquest protocol, cal realitzar "diverses actuacions de condicionament aversiu" perquè creuen que encara es pot "canviar els hàbits", malgrat que l'ós mateix està demostrant el contrari. Aquestes actuacions consisteixen en un conjunt de tècniques que inclouen, entre d'altres, l'ús de pirotècnia o de bales de fogueig i de cautxú, les quals s'han d'aplicar quan l'animal està duent a terme "una conducta considerada inadequada". Si això no dóna resultat, els responsables de Piroslife hauran de decidir enguany sobre si Goiat és definitivament expulsat del Pirineu, una mesura que demanen des de fa temps les institucions de l'Aran i del Pallars Sobirà.

Mostrar formulari de contacte