Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'SMC i la FEEC creen un portal web especialitzat en meteorologia de muntanya

L'SMC i la FEEC creen un portal web especialitzat en meteorologia de muntanya

El nou servei ofereix una informació molt completa i àgil per planificar les sortides en funció del temps. Entre d'altres serveis, disposa de predicció automàtica per a 35 cims de tot Catalunya

28/11/2016 20:15

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FECC) s’han aliat per crear un portal web que parla de manera específica de meteorologia de muntanya. Es diu ‘MeteoMuntanya.cat’ i neix amb l’objectiu de ser referència en la seguretat dels qui practiquen activitats a l’aire lliure a qualsevol dels massissos del país. La presentació ha anat a càrrec del director de l'SMC, Orio Puig; el president de la FEEC, Jordi Merino, i l'alpinista Ferran Latorre.

El portal ofereix recursos meteorològics específics per a la muntanya i, segons els seus impulsors, combina les potencialitats d’un web amb la flexibilitat d’un bloc. Es facilita així, afegeixen, l’accés a una gran varietat d’informació meteorològica des de qualsevol indret del país de forma optimitzada per als diversos dispositius mòbils.

Dins dels dos apartats de predicció cal destacar que se’n podrà trobar una de nova, automàtica, per a 19 cims d’arreu del país, que s’afegeixen a 16 dels existents per al Pirineu, i que s’han seleccionat amb la intenció de donar resposta a l’afluència “important” de gent que fa activitats a l’aire lliure a molts dels massissos que queden fora de l’àmbit del Pirineu.

El web oferirà cada divendres una predicció específica per al cap de setmana, centrada en els aspectes relacionats amb la seguretat, de les condicions meteorològiques més probables als diversos massissos del país. També hi haurà una predicció meteorològica d’aquells esdeveniments esportius que la FEEC consideri que són d’interès destacat en relació amb les diferents disciplines esportives: curses de muntanya, marxes de resistència, competicions d’esquí de muntanya, etcètera.

Detecció, predicció i dades

Un altre apartat recull les principals eines de monitoratge meteorològic a temps real de l’SMC com ara dades de radar, d’estacions meteorològiques automàtiques, de detecció de descàrregues elèctriques o d’informació provinent dels observadors i vigilants. Hi ha també un accés directe als butlletins audiovisuals de predicció per al Pirineu o per a l’àmbit general de Catalunya, a més d’altres recursos relacionats amb la muntanya que s’hi vagin incorporant. Amb l’objectiu de millorar i avançar en el coneixement de la meteorologia al país i seguir contribuint en la seguretat a muntanya es farà un balanç de les últimes situacions meteorològiques destacables. I per ajudar a la planificació de les activitats a l’aire lliure a més llarg termini s’anirà incorporant informació gràfica de les condicions que hi pot haver al llarg de l’any a diversos massissos de Catalunya.

A més a més, dins dels diversos apartats s’han incorporat enllaços a altres dels productes que actualment ja es poden consultar des del web de l’SMC, els avisos de Situacions Meteorològiques de Perill (SMP), els mapes de Predicció General de Catalunya, el Butlletí de Predicció pel Pirineu, la Predicció per a les pistes d’esquí i el Butlletí del Perill d’Allaus que realitza l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Així mateix, s’han afegit accessos directes als llocs web dels refugis i de les competicions de la FEEC.

  • Meteomuntanya (SMC-FEEC)
    Meteomuntanya (SMC-FEEC)
  • Presentació de Meteomuntanya
    Presentació de Meteomuntanya

Mostrar formulari de contacte