L'urgellenc Amadeu Clausó culmina el seu projecte solidari al Perú
Ha creat i consolidat una escola per a nens i nenes amb discapacitats de barris marginals urbans i de zones rurals Actualment hi ha escolaritzats 62 infants que són atesos per 11 professionals
Amadeu Clausó, membre del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació de la Seu d'Urgell, ha culminat i consolidat el projecte solidari que ha portat a terme a la localitat d'Abancay (Perú). Clausó ha creat una escola per a nens i nenes amb discapacitats pertanyents a barris marginals urbans i a zones rurals que es trobaven desatesos.
Gràcies al treball solidari iniciat l'any 2003 per Amadeu Clausó, Abancay disposa des de l'estiu de 2006 d'un centre educatiu on hi treballen un total d'11 professionals, d'entre els quals hi ha 6 mestres en educació especial, especialitzats en retard mental i llenguatge; 2 auxiliars de reforç, 1 fisioterapeuta i xofer que recull els alumnes cada matí a casa seva. També hi ha un responsable administratiu i un cuiner. Tots aquests professionals donen servei a un total de 62 nens i nenes discapacitats de 0 als 16 anys.
El cost inicial d'aquesta escola ha estat de 80.000 euros, mentre que la primera ampliació ha tingut un cost de 32.000 euros. A més, cal sumar-hi 18.000 euros més per poder adquirir el vehicle que serveix per recollir als infants per portar-los a l'escola, així com el seu garatge.
Per poder fer front a totes les despeses necessàries per construir aquesta escola, Clausó va iniciar un periple per aconseguir donatius, els quals van arribar de diferents administracions i estaments de la societat: els ajuntaments de la Seu d'Urgell, Montellà-Martinet, Oliana i Alp, així com els consells comarcals de l'Alt Urgell i de la Cerdanya; organitzacions com Mans Unides d’Andorra i el Club Rotary Alt Urgell. Així mateix, també hi van col.laborar persones particulars de la Seu i comarca, de la Cerdanya, del Principat d'Andorra, i de municipis com les Borges Blanques, Balaguer i Barcelona.
Cal dir també que el propi Amadeu Clausó també ha destinat diners propis per ajudar a fer realitat aquesta projecte solidari. També ha comptat amb el treball solidari i desinteressat d'arquitectes per construir l'edifici.
Pel que fa al personal necessari, Clausó remarca la implicació de cooperants que han col·laborat en la seva tasca docent en aquesta escola.
Clausó ha aconseguit també que aquest centre hagi estat reconegut de manera oficial pel govern de la regió amb l'objectiu que rutlli tot sol. Aquest escola està regentada per La Salle.
Un projecte que va començar el 2003
Clausó va iniciar el projecte d'una escola a Abancay l'estiu de 2003 després que de forma voluntària anés a treballar com a director acadèmic de l'institut pedagògic superior públic, regentat per l'escola La Salle.
Fou a partir d'aquest moment, quan Amadeu Clausó va entrar en contacte amb una part de la societat d'Abancay més marginal i on hi va detectar nombrosos casos de nens i nenes amb discapacitats que estaven totalment desatesos.
Va ser llavors quan va néixer el projecte de construir una escola per a aquests infants. El primer que va fer Amadeu Clausó va ser demanar a l'ajuntament d'Abancay un local que havia estat destruït per Sendero Luminoso, i convertir-lo en un centre d'educació especial.
Malgrat haver culminat el seu projecte solidari, Amadeu Clausó seguirà, a requeriment del propi Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació de la Seu d'Urgell, membre actiu d'aquest organisme.