Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Marc Castellnou parla dels incendis al Pirineu en la represa de ‘Les Conferències de l’AUCer’

Marc Castellnou parla dels incendis al Pirineu en la represa de ‘Les Conferències de l’AUCer’

La xerrada, oberta a tothom, és aquest divendres al vespre (20.15 h) al Museu Cerdà i és organitzada conjuntament amb el Cos de Bombers Voluntaris de Puigcerdà

Marc Castellnou (Foto: UP)
Marc Castellnou (Foto: UP)
11/11/2022 12:50

L’Associació Universitària de Cerdanya reprèn el seu cicle ‘Les conferències de l’AUCer’, i ho fa amb un tema de màxima actualitat local: l’augment del risc d’incendis al Pirineu, en l’actual context de canvi climàtic. En parlarà Marc Castellnou, inspector del Cos de Bombers de la Generalitat i cap del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF).

L’acte, obert a tothom, es titula ‘Els incendis forestals al Pirineu els propers vint anys’. Tindrà lloc avui divendres al vespre (20.15 h) a la sala de convencions del Museu Cerdà, a Puigcerdà. I és organitzat conjuntament per l’AUCer i pel Cos de Bombers Voluntaris de Puigcerdà, que amb més de 160 anys d’història és una de les agrupacions locals de bombers més antigues de Catalunya.

Marc Castellnou, nascut a Tivissa (Ribera d’Ebre) el 1972, és enginyer tècnic forestal per la UPC (1994) i enginyer de forest per la Universitat de Lleida, on també va obtenir el Màster en Incendis Forestals l’any 2004. Des de 1999 és inspector dels Bombers de la Generalitat, on ha esdevingut analista en cap del GRAF.  Al llarg d’aquests anys ha destacat com un expert en l’anàlisi i prevenció d’incendis i ha treballat en estudis per a institucions com el Fòrum Econòmic Mundial i l’Eastern Mournes Heritage Trust, a més de projectes de recerca finançats per la UE.

Castellnou és coautor de més d’una desena de publicacions col·lectives sobre risc d’incendis i replantejament de la prevenció i extinció. Ha estat guardonat amb el Safety Award de l’Associació Internacional d’Incendis Forestals (IAWF) i, també als Estats Units, amb el NASA World Wind Challenge. A més a més, és president del Patronat de la Fundació Pau Costa i imparteix cursos sobre cremes prescrites i tàctiques d’extinció a la UdL.

Des d’aquesta experiència, el bomber i enginyer ebrenc adverteix des de fa temps de la necessitat de prevenir, en països com Catalunya, l’aparició dels denominats “incendis de sisena generació”, amb molt més potencial destructiu per la conjunció de diversos factors. Un dels principals és l’abandonament i despoblament del medi rural, que fa que hi creixin masses forestals més denses, uniformes, extenses i carregades de combustible. Això, sumat a l’augment de situacions de calor extrema i baixa humitat, pot fer que les flames adquireixin unes dimensions molt més grans, d’autèntica “tempesta de foc”, i siguin més difícils de controlar. Per això, des del GRAF apunten que la solució passa en bona part per recuperar l’activitat en aquest medi i reduir les formacions contínues de bosc, amb el retorn al tradicional paisatge de mosaic que combini bosc, prats i nuclis habitats.

Mostrar formulari de contacte