Marxa exploratòria a la Seu d'Urgell per dissenyar espais amb una perspectiva feminista
La iniciativa, dinamitzada pel Col·lectiu Punt6, va recórrer diferents punts de la ciutat per detectar i analitzar l'entorn urbà. El diagnòstic es presentarà pròximament en un acte públic
El Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya ha organitzat aquest dimarts a la Seu d'Urgell una marxa exploratòria amb dones del municipi per conèixer com utilitzen l'espai i quines són les seves necessitats. L'auditoria urbana, feta a través de l'observació, l'experiència directa i la participació d'un grup de voluntàries, ha de permetre elaborar ara un diagnòstic, que es presentarà de manera pública a la ciutat un cop estigui enllestit el document de conclusions.
En el cas de la Seu d'Urgell, la marxa exploratòria, dinamitzada pel Col·lectiu Punt6, va recórrer diferents punts de la trama urbana, com el centre històric o el parc del Valira, amb l'objectiu de detectar possibles millores, com per exemple en la seguretat en els trajectes d'oci nocturn o bé a l'hora de facilitar els desplaçaments sostenibles. Entre els elements que es van analitzar hi ha la senyalització, l'entorn visible, l'entorn vital, l'entorn vigilat, l'entorn equipat i l'entorn comunitari.
L'urbanisme amb perspectiva de gènere és una disciplina que defineix la ciutat i el territori com un espai que facilita i acompanya el sosteniment de la vida, amb equitat per a totes les persones i col·lectius. En aquest sentit, les marxes exploratòries consisteixen a recórrer un barri o un entorn concret, per tal de detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la percepció femenina de seguretat. L'experiència valora el coneixement que tenen en relació amb el lloc on viuen i es mouen, alhora que permet potenciar la seva implicació activa en el disseny la transformació urbana.
Jornada formativa
Durant el matí, el Centre Cultural Les Monges va acollir també una formació dirigida a tècnics i polítics sobre urbanisme feminista, en què es van debatre conceptes urbanístics des d'una perspectiva de gènere, eines per a la integració de la visió feminista a la pràctica, i exemples de projectes i situacions que inclouen la reflexió femenina. Alhora, es compartiran eines participatives per integrar la perspectiva feminista al disseny dels espais.
Pla Nacional de Prevenció de les violències masclistes
La iniciativa forma part del Pla nacional de prevenció de les violències masclistes (2023-2025), que preveu l'elaboració d’una diagnosi a través de la realització de marxes exploratòries a diversos municipis de Catalunya i la creació d’una guia de recomanacions per als ens locals per tal de repensar els espais públics des de la perspectiva de la seguretat amb enfocament de gènere.