Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Medalles a la trajectòria de deu bombers de l'Alt Urgell

Medalles a la trajectòria de deu bombers de l'Alt Urgell

Aquest divendres s’ha lliurat 292 reconeixements a profesionals d'arreu de Catalunya L’acte s'ha emmarcat en la commemoració de la diada de Sant Joan de Déu, festa patronal del Cos

Bombers - Medalles 2015
Bombers - Medalles 2015
06/03/2015 17:47

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha presidit aquest divendres a la Fira de Sabadell l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor i les Mencions Honorífiques als membres del Cos de Bombers de la Generalitat pels anys dedicats al servei. Enguany s'ha atorgat deu reconeixements a bombers de l'Alt Urgell.

Domènec Ramos González, bomber funcionari de la Seu, ha rebut la medalla d'or per 35 anys de servei. Per la seva banda, Josep Aran Viles i Xavier Colomes Colell, també funcionaris del Parc de Bombers urgellenc, han estat reconeguts amb la medalla de bronze (20 anys). Finalment, a set bombers voluntaris se'ls ha atorgat la medalla d'argent (25 anys). Es tracta de Josep Serra Serra (Coll de Nargó), Horaci Botella Soret (Josa i Tuixén), Àngel Martínez Edo (Josa i Tuixén), Jordi Masa Sancliment (Josa i Tuixén), Joan Antoni Massana Cortina (Montferrer i Castellbò), Javier Alejandre Simon (Organyà) i Marcel Torner Villanueva (Organyà).

Durant la seva intervenció, el conseller Espadaler ha anunciat una nova oferta pública pel cos de bombers, amb una convocatòria de 153 places per rejovenir el cos. Així mateix, ha indicat que també s'obrirà oferta per atendre les baixes entre els bombers voluntaris. El titular d’Interior ha aprofitat l’ocasió per “agrair la talla i la capacitat humana i de servei dels bombers”.

Defensa del model de bombers català

Espadaler també ha fet una defensa del model de bombers a Catalunya. En aquest sentit, ha dit que “el model és essencialment bo, que hi hagi bombers funcionaris i bombers voluntaris és positiu”. “Ens permet arribar a la demanda ja que només l'any passat hi va haver mes de 60.000 serveis”, ha afegit.

Espadaler ha estat acompanyat de l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, el secretari general del Departament d’Interior, Josep Martínez, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Ramon Parés, el subdirector general operatiu, Albert Vilanova, la subdirectora general tècnica, Anna Martín, el cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, David Borrell, el cap de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, Josep Maria Juncosa, i el cap del parc de Bombers de Sabadell, Joaquim Moya.

En l’acte d’avui, que ha comptat amb les actuacions del grup musical ELA JAM BLUES i del compositor i músic Jesús Acebedo la majoria membres del cos de Bombers de la Generalitat, s’han lliurat en total 292 Medalles.

Premi a la trajectòria

Les Medalles d’Honor premien la trajectòria dels Bombers en funció dels anys que fa que hi treballen. N’hi ha de 3 tipus; les de Bronze són per a aquells que acaben de complir 20 anys d’antiguitat en el Cos. D’aquestes, aquest divendres se n’han lliurat 130, a 86 funcionaris i 44 voluntaris).

Les d’Argent són per als Bombers que porten 25 anys exercint la professió. En total, se n’han lliurat 128, a 81 funcionaris i 47 voluntaris.

Finalment, les Medalles d’Honor d’Or són per als Bombers que han complert 30 anys d’antiguitat en el moment de jubilar-se, o 35 en actiu. Se n’han repartit un total de 34, de les quals 5 són per bombers funcionaris que porten 35 anys en actiu i, les 29 restants, per aquells qui han complert 30 anys d’antiguitat en el moment de jubilar-se (17 funcionaris i 12 voluntaris).

A més, també s’ha distingit amb 7 mencions honorífiques, a personal d’Administració i Serveis i personal de Suport Operatiu de la DGPEIS, de les quals 3 són per 20 anys de serveis prestats, 2 per 25 anys de serveis prestats i 2 per jubilats aquest any i que tenen més de 30 anys de servei.

Mencions honorífiques

També avui s’ha concedit un total de 14 Medalles d’Or per Serveis Excepcionals i 33 Mencions Honorífiques per reconèixer trajectòries professionals. Aquest és el cas del Servei Català de Trànsit (SCT), habitual col·laborador amb el dia a dia del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, i de l’Asociación Española de Lucha Contra el Fuego (ASELF), que va coorganitzar de manera altruista els actes commemoratius del 140è aniversari dels Bombers de Vilafranca del Penedès. Han recollit les Mencions Joan Josep Isern, director de SCT i José Luís Martínez, vicepresident de l’ASELF.

Entre les Mencions també n’hi ha hagut per a 4 pilots d’helicòpter i d’avió d’extinció d’incendis de les empreses TAF i AVIALSA que tot just acaben de jubilar-se: Antonio Hernández, Joaquín Miñana, Rafael Navarré i Juan RozalénIgualment s’ha lliurat 1 Menció Honoríficaa Antoni Higuero, sots-inspector responsable de la coordinació dels mitjans aeris dels Mossos d’Esquadra en senyal de reconeixement a la seva trajectòria professional en l’àmbit dels serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvaments.

Igualment s’ha lliurat una Menció Honorífica a Mar Ruiz i 2 felicitacions, a Joan Gallart i Carles Noguera, tots 3 del Servei de Prevenció de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, per l’esforç, i l’especial dedicació en la creació de la campanya dels consells de Seguretat a la Llar.

Menció Honorífica també per a Helena Gil, infermera del Parc de Girona, per la seva actuació estant fora de servei en un accident de trànsit a Cassà de la Selva al mes d’abril de 2014, on va fer el triatge dels ferits i la zonificació de l’accident mentre no arribaven els Bombers. També s’ha fet una Felicitació a Carlos Ortín, bomber de l’Hospitalet de Llobregat, per la seva exitosa actuació en un intent d’autòlisi, i a 3 operadores del Control Central dels Bombers de la Regió Metropolitana Sud per la seva actuació donant suport a tothora 2 nens de 12 anys que s’havien perdut aGelida, mantenint-los acompanyats mentre els Bombers en feien la recerca: Raquel Esgueva, Maria Isabel Medina i Núria Monrós. També s’ha felicitat Jordi Batlle, del Parc de Figueres, per la seva intervenció fent assistència psicològica a una persona que amenaçava de treure’s la vida.

Serveis especials

Hi ha hagut també diverses Mencions i Felicitacions per 3 serveis especials: per una banda, a 3 bombers del Parc de Malgrat de Mar per haver assistit 2 dones atrapades a l’interior del seu vehicle, que havia bolcat a la riera de Pineda de Mar i l’aigua el començava a arrossegar: Jesús Muñoz, David Roger i Xavier Rubio. Per una altra, Felicitacions a 6 bombers de Mataró per la seva decidida actuació llençant-se a l’aigua, al port de la capital del Maresme, per rescatar una persona que anava en cadira de rodes que hi havia caigut: Joaquim Carbonell, Francesc Gensana, Jofre Marés, Xavier Martí, Oriol Núñez i Cristian Picart. I finalment, 2 Felicitacions i 4 Mencions Honorífiques a 6 bombers de Lleida per les maniobres de rescat fetes en un accident de trànsit a Gimenells: Félix López, Ferran Martín, Gerard Bonet, Jonathan García, Jordi Osuna, Fernando Osuna i Juan José Pantoja.

El doctor Miquel Vidalha recollit la Menció Honorífica en nom del Grup d’Emergències Mèdiques del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, que tot just acaba de complir 25 anys de la seva creació. Els Bombers de la Generalitat també han volgut reconèixer de manera pòstuma la dedicació al Cos de Josep Maria Costa Zuluaga, vinculat al Parc de Ripoll. N’ha recollit la Menció Honorífica la seva vídua.

La Medalla d’Honor d’Argent per a Serveis Excepcionals ha estat enguany per a Joan Carles Bolde, bomber de Terrassa, per rescatat el passat mes de maig, estant fora de guàrdia, un home i el seu fill que estaven a punt d’ofegar-se a la Punta de la Móra, posant en risc la seva pròpia vida. Josué Saura, del de Guardiola de Berguedà, també ha rebut la Medalla d’Honor d’Argent per Serveis Excepcionals per haver assistit, estant fora de servei, un home que haviaperdut el coneixement després de protagonitzar un intent d’agressió a la porta d’una escola a Sabadell.

Antoni Herrerros, del Parc de Ponts, ha rebut la Medalla d’Honor d’Argent per Serveis Excepcionals per rescatar, estant fora de servei, una persona que s’ofegava al canal d’aigües braves del riu Segre a Ponts el passat mes de juliol. Tres bombers de Calonge han rebut unes altres Medalles d’Honor d’Argent per Serveis Excepcionals per l’actuació que van fer estant fora de servei a l’hora de rescatar de nit una barcaque naufragava a la cala Estreta de Palamós, apropant-se en barca fins al lloc del sinistre i localitzant l’únic tripulant de la nau tot i la manca de visibilitat: Marc Casanovas, Albert Fita i Víctor González.

Unes altres Medalles d’Honor d’Argent per Serveis Excepcionals han estat per a 8 bombers de Lleida per la complexitat de les maniobres que van haver de fer en l’explosió d’una bombona de gas butà a la capital del Segrià l’agost de 2014, prioritzant el salvament dels veïns que encara hi havia a l’edifici sinistrat i posant en risc la seva pròpia vida: Miquel Àngel Curcó, Francesc Xavier Acosta, David Alonso, Miquel Àngel Calvo, Ernest Capdevila, Miquel Àngel Corts, Jordi Ros i Alfons Tormo. Dos d’ells van haver de ser atesos per una intoxicació de fum i un altre, per haver tingutun cop de calor.

Finalment, s’han lliurat 5 Medalles d’Honor d’Or a 5 bombers del parc del Vendrell per la seva actuació en el transcurs d’un greu incendi d’habitatge que hi ha va haver a la ciutat al març de l’any passat, on hi varen perdre la vida 4 persones. Es tracta de Juanjo Millón, Antonio Miguel García, Josep Maria Aubets, Lluís Mestres i Joan Francesc Vargas. Relacionat amb aquell mateix servei, el Cos de Bombers ha lliurat també una Menció Honorífica a l’inspector dels Mossos d’Esquadra Octavio Jesús Ruano, per la seva actuació donant suport en tot moment als Bombers en el transcurs d’aquella intervenció.

Mostrar formulari de contacte