Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Més actuacions de la síndica municipal de greuges de la Seu d’Urgell durant el 2019

Més actuacions de la síndica municipal de greuges de la Seu d’Urgell durant el 2019

Anna Martí va rebre l'any passat un total de 60 queixes i consultes, mentre que al 2018 en van ser 43. La sindicatura urgellenca estrena web pròpia

Anna Martí ha presentat la memòria del 2019
Anna Martí ha presentat la memòria del 2019
02/03/2020 18:25

La síndica municipal de greuges de la Seu d’Urgell, Anna Martí, va augmentar l'any passat un 40 per cent (39,5 per cent) les seves actuacions en relació amb el 2018. Així ho ha avançat en roda de premsa aquest dilluns al matí. La defensora del ciutadà ha exposat l'informe anual de la sindicatura, que aquesta tarda (19.00 h) també presentarà davant del plenari municipal de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.

La majoria de les accions s'han concentrat en l’apartat relacionat amb l’espai públic i els temes que s’hi relacionen, com el medi ambient, el soroll, la neteja viària i la via pública, així com en els serveis socials, “ja que ambdós àmbits tenen una especial incidència en la nostra vida quotidiana”. La resta d’actuacions queden més disperses en altres tipologies.

Dades de les actuacions

Les accions es divideixen en dos grans blocs, tal com aconsella el Fòrum de Síndics i Defensors Locals de Catalunya: el tipus d’actuació i la iniciativa de les actuacions. Pel que fa al tipus d’actuació, durant el 2019 s’han presentat 50 queixes i s’han realitzat 10 consultes. Pel que fa a la iniciativa de les actuacions, les dones segueixen al capdavant a l’hora de presentar-ne, amb 37, mentre que els homes n’han fet arribar 22. Tan sols una d'elles ha estat presentada per un col·lectiu. Per franges d’edat, 35 actuacions han estat fetes per ciutadans d’entre 18 i 55 anys i 25 per veïns de més de 55 anys. Els joves menors de 18 no n’han presentat cap.

Una altra classificació remarcable d’aquestes actuacions és la tipologia de la presentació: 54 han estat presencials, 2 s'han rebut per via telefònica i 4 per correu electrònic. Sobre l’estat de les queixes, durant l’any 2018 se'n van iniciar 60, mentre que a inicis d’any 2019 hi havia 8 queixes en tràmit i se’n van finalitzar un total de 52. Enguany hi ha 8 queixes en tràmit.  

Tipologia de les actuacions

La memòria de la Síndica respecte l’any 2019 recull que un total de 34 actuacions s’emmarquen en l’espai públic, on hi destaquen temes de via pública (14), seguits pel medi ambient/soroll, amb 9 actuacions. La sindicatura també ha recollit un total de 23 actuacions relacionades amb els serveis a les persones i 3 vinculades a l’administració general.

Detall de les actuacions  

La memòria elaborada per la síndica municipal de greuges de la Seu d’Urgell també explica el contingut i l’estat dels diferents expedients oberts en el darrer any. De les 60 actuacions, 26 han tingut una solució amistosa a través de la mediació, 11 es troben en tràmit, 11 han estat assessorades, 7 han estat recomanades i 5 han estat resoltes. 

En la presentació de l'informe relatiu a l’any 2019, Anna Martí ha volgut remarcar que tant els polítics com els tècnics de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell “han escoltat molt i no han trigat gaire” a l’hora de tractar la gestió de les queixes que han fet arribar la ciutadania a la sindicatura. Al respecte, la síndica municipal de greuges de la Seu ha subratllat que “és necessari treballar colze a colze tant amb els polítics com amb els tècnics per escoltar, dialogar, mediar i acompanyar la ciutadania”.

Pàgina web

Anna Martí també ha explicat en roda de premsa que aquest dilluns s’ha posat en funcionament la pàgina web de la institució. En el nou web, els ciutadans i ciutadanes poden saber qui és la síndica i conèixer la seva tasca, com els pot ajudar i com poden presentar una queixa o reclamació. També s'informa dels dies de visita i l’horari d’atenció al públic.

A més, al web es poden consultar les memòries elaborades a partir de 2018, així com l’ordenança reguladora de la figura de la síndica i el text íntegre de la Declaració de Girona.

Anna Martí, vocal del Fòrum SD

Cal destacar que la síndica municipal de greuges de la Seu d’Urgell, Anna Martí, forma part des de la setmana passada de la nova junta del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (Fòrum SD), sorgida en l’assemblea que aquest òrgan va celebrar el dia 27 a Santa Coloma de Gramenet.

Eva Abellan, síndica municipal de greuges de Sabadell, és la nova presidenta del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FòrumSD). L’Assemblea de membres de l’entitat va validar la candidatura d’Abellan per substituir la junta directiva sortint, encapçalada pel síndic personer de Mollet del Vallès, Lluís Martínez Camps.

Abellan se situa al capdavant d’una junta integrada per Merche Garcia, síndica de l’Hospitalet (videpresidenta); Isabel Marquès, síndica de Terrassa (Tresorera); Eduardo Martínez, defensor dels veïns de Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l’Heura (secretari); Anna Martí, Síndica de la Seu d’Urgell (vocal) i Núria Plana, defensora de la ciutadania de Vilanova i la Geltrú (vocal). El nou equip directiu exercirà durant el mandat 2020-2022.

Mostrar formulari de contacte