Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Més de 51.000 persones s'han registrat a Andorra per fer-se els tests ràpids de detecció de la COVID-19

Més de 51.000 persones s'han registrat a Andorra per fer-se els tests ràpids de detecció de la COVID-19

Martínez Benazet demana la cooperació de la ciutadania i destaca la importància de la doble prova d’anticossos. El ministre insta a seguir les excepcions del confinament “amb cura” per evitar un rebrot de la malaltia

Tests de detecció del coronavirus (Foto: Govern d'Andorra)
Tests de detecció del coronavirus (Foto: Govern d'Andorra)
26/04/2020 22:55

El ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet, ha exposat que 51.000 persones ja s’han registrat per fer-se els tests ràpids de detecció d’anticossos per coronavirus SARS-CoV-2. El titular de Salut ha explicat que aquestes proves posaran de manifest dos tipus d’anticossos: uns relacionats amb les primeres defenses que es generen per combatre la malaltia, és a dir, que es poden veure uns dies després del seu inici, i uns altres que són els que es comencen a identificar un cop ja ha passat.

El ministre ha destacat en roda de premsa que “a les persones que donin positiu en els primers anticossos se les avisarà i se les aïllarà per tal de fer una prova PCR i comprovar si tenen la malaltia”. Per a la resta de casos, s’haurà d’esperar a tenir la segona prova: “el resultat final de test de cada pacient serà la suma dels dos resultats”.

El Govern d'Andorra ressalta la importància de fer el test al màxim de població possible. “S'ha destinat 1,6 milions d’euros a les proves, el que demostra l’aposta ferma de l’Executiu per conèixer la situació immunològica de la ciutadania”. Un cop analitzats els resultats, ha apuntat de nou el ministre Martínez Benazet, “es podrà passar del model de confinament total actual, a un confinament selectiu que només inclogui les persones malaltes i els seus contactes”.

Dades epidemiològiques

Durant la compareixença d’aquest diumenge, el ministre de Salut també ha actualitzat les dades epidemiològiques. Així, al Principat hi ha hagut un total de 740 casos, 326 dels quals segueixen actius i 374 s’han recuperat. El ministre Martínez Benazet també ha explicat que hi ha 32 pacients ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, 16 d’ells a l’UCI. També hi ha 32 pacients positius al Centre Sociosanitari del Cedre, 12 dels quals provenen de la residència La Salita. Un cop més, el ministre ha remarcat la importància de seguir les pautes de seguretat i les mesures de confinament i distanciament social per tal d’evitar un rebrot.

El ministre de Salut ha recordat de nou la importància de mantenir les mesures de seguretat establertes per l’Executiu. Així, ha reiterat que les conseqüències de les excepcions al confinament, “que són una ajuda per viure’l millor”, s’han de seguir amb especial cura per evitar "un nou rebrot de la malaltia”.

Temporers argentins retornen al seu país aquest diumenge

Per la seva banda, el ministre Portaveu, Eric Jover, també ha informat que dos autobusos han sortit d’Andorra cap a Madrid amb un total de 14 persones temporeres d’origen argentí que es trobaven encara al país. Totes ja han volat cap a l'Argentina.

En aquesta mateixa línia, Jover també ha explicat que està previst que el proper 2 maig surti un nou vol, en aquest cas des de Barcelona, també cap a l’Argentina per repatriar treballadors temporers al seu país d’origen. En aquest cas el vol preveu repatriar persones que resideixen a Espanya, però gràcies a les gestions del Ministeri d’Afers Exteriors també es preveu que hi puguin viatjar temporers residents a Andorra. Podran agafar el vol aquelles considerades de col·lectius vulnerables com persones embarassades o amb patologies cròniques.

Fons solidari

Finalment, el ministre també ha destacat que el fons solidari habilitat pel Govern ja porta recollits 2.049.798 euros, entre els SMS al 828 amb la paraula ‘ajuda’ o els comptes bancaris. Jover ha donat les gràcies a la ciutadania per la col·laboració i la implicació.

Mostrar formulari de contacte