Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Més de 85.000 signatures en suport a l'escola catalana i els centres educatius de la Seu

Més de 85.000 signatures en suport a l'escola catalana i els centres educatius de la Seu

Representants de la comunitat educativa de la capital de l'Alt Urgell han lliurat a l'Ajuntament urgellenc les firmes a favor d'un manifest en què es fa costat als docents i es defensa l'actual model educatiu català. La campanya s'ha fet en format paper i a través de la plataforma Change.org

Lliurament de signatures a Albert Batalla
Lliurament de signatures a Albert Batalla
06/11/2017 17:45

Actualizació. 07.11.17

Representants de la Comissió de Suport a l'Escola Catalana, formada per membres de la comunitat educativa de la Seu d'Urgell, han lliurat aquest dilluns a l'alcalde urgellenc, Albert Batalla, les signatures recollides des del passat 20 d'octubre a favor d'un manifest en què es defensa l'actual model educatiu català com a resposta als "atacs" que el sistema ha rebut les darreres setmanes al conjunt del país i de manera particular a la capital de l'Alt Urgell.

Les firmes s'han obtingut en format paper i a través de la plataforma change.org, on encara continuen obertes les adhesions. En el darrer recompte, aquest dimarts a la tarda, ja s'hi havien sumat més de 85.000 persones, una xifra que augmenta minut a minut. "La combinació de les dues vies ha permès arribar més lluny, no només a persones de la Seu o que hi estan vinculades, sinó també a d'altres que s'han mostrat d'acord amb les premisses del contingut del manifest i n'han volgut deixar constància", han indicat des de la Comissió de Suport.

Els promotors de la iniciativa han fet una valoració molt positiva de la resposta de la gent i "de la mobilització que ha provocat que es parlés obertament de la cohesió social que durant dècades han teixit les persones vinculades al món de l'educació a Catalunya, a més dels efectes beneficiosos que l'escola inclusiva ha aportat a l'hora d'oferir un ensenyament lliure per a tothom i en català, reflex fidel de la realitat que s'ha viscut al país". Així mateix, els representants de la comunitat educativa de la Seu han volgut deixar constància de la càrrega "simbòlica" de l'acció: "es tractava de deixar una empremta més, comptabilitzable, a favor de l'ensenyament de qualitat".

La Comissió de Suport a l'Escola ha agraït la col·laboració de tothom i ha encoratjat la comunitat educativa "a continuar treballant com sempre, a favor de la igualtat d'oportunitats, la integració de l'alumnat nouvingut, tot superant i alimentant la curiositat, l'esperit crític i la llibertat de pensament dels infants". Els promotors del manifest rebutgen que qüestions polítiques afectin els interessos pedagògics i "perjudiquin els infants". Per últim, expressen la voluntat de seguir "en peu de pau per continuar fent camí", ja que "les escoles no es toquen".

Recolzament de l'Ajuntament urgellenc

En relació amb el manifest, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha remarcat que "l'escola urgellenca ha estat sempre un model de cohesió social, de bon aprenentatge, de col·laboració entre els diferents centres educatius, així com un exemple d'ascensor social". Batalla també ha valorat l'esforç fet per la comunitat educativa per tal de donar suport a l'escola catalana.

El plec de signatures es farà arribar ara al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i a les escoles de la ciutat.

Declaració de docents pel tractament de l'1-O

Cal destacar que aquest dimarts declaren vuit mestres de tres escoles urgellenques al Jutjat de Primera Instància i Instrucció de la Seu d'Urgell arran de diverses denúncies interposades els últimes dies en què se'ls acusa d'introduir presumptament a les aules el debat polític de l'1-O i les càrregues policials dels cossos de seguretat espanyols. El jutge investiga les escoles per un possible delicte d'incitació a l'odi. De moment, estan citats el director i quatre mestres de l'Escola Albert Vives, la directora i un docent del Pau Claris i la directora del Col·legi La Salle.

Manifest signat

El manifest que es pot signar a la plataforma Change.org comença expressant que "l'escola catalana és un exemple de llibertat, convivència, democràcia i plurilingüisme" i que és i ha estat "una de les principals vies d’integració de les famílies nouvingudes i un veritable ascensor social". Tot seguit, defensa que "la professionalitat dels docents i l’autonomia de centre són el puntal del sistema educatiu de Catalunya i en garanteixen la pluralitat", com també que "l'escola catalana està íntimament lligada a la seva realitat social i és per això que ha d’atendre les inquietuds dels seus alumnes quan la societat del seu entorn viu episodis traumàtics". Els impulsors també asseguren que el model actual "garanteix i treballa la convivència dia a dia amb tots i cadascun dels components de la comunitat educativa".

La proposta denuncia públicament "els atacs externs" que "intenten trencar-la per afavorir interessos polítics i mediàtics, mai pedagògics" i defensa que "els problemes de l'escola s’han pogut resoldre sempre als centres, a través dels canals ja establerts: primer amb el professorat, després amb els tutors i caps d’estudis, i finalment amb direcció; paral·lelament, també hi ha els òrgans de l’AMPA i el consell escolar, com a vies d’entesa entre tots els membres de la comunitat educativa". Si no ha funcionat cap d’aquests passos, hi afegeixen, "en última instància hi ha la inspecció".

Atesos aquests mitjans, els signants consideren que "el fet d’intentar solucionar els problemes escolars directament amb la justícia implica que s’agreugin i que sigui encara més difícil per a les parts poder arribar a un entesa". A més a més, denuncien que "atacar la professionalitat dels docents és intentar atemorir-los, desprestigiar-los, posar en dubte la figura de l’educador i dinamitar un dels pilars fonamentals de la nostra societat". Finalment, també recorden que "aquests atacs al sistema educatiu català també perjudiquen directament els infants".

Per tot plegat, el manifest demana "el suport dels sotasignats per tal de continuar el bon clima de convivència que sempre ens ha guiat i que s’ha vist alterat darrerament en un centre educatiu de la Seu d’Urgell".

Mostrar formulari de contacte