Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Més d'un centenar de ramaders del Pirineu es concentren a Llessui contra l'expansió de l'ós

Més d'un centenar de ramaders del Pirineu es concentren a Llessui contra l'expansió de l'ós

Els pagesos alerten que els continus atacs poden provocar l'abandonament de les pastures d'estiu i un major risc d'incendis. El col·lectiu reitera que veu incompatible la ramaderia extensiva amb la presència de plantígrads

Concentració de ramaders del Pirineu, a Llessui, per denunciar els atacs de l'ós (Foto: ACN)
Concentració de ramaders del Pirineu, a Llessui, per denunciar els atacs de l'ós (Foto: ACN)
01/07/2019 10:40

Més d'un centenar de ramaders del Pirineu s'han reunit aquest dissabte passat a Llessui, al Pallars Sobirà, per dir "no a l'ós". Els pagesos s'han concentrat per expressar novament el malestar del sector per a la presència de plantígrada a una zona, la muntanya de Llessui, Seurí i Caregue, que és la que té més densitat d'animals durant l'estiu (més de 25.000 exemplars entre ovelles, vaques i cavalls) i que a més a més no està inclosa a la zona de protecció per atacs de l'ós.

Els ramaders fan un balanç totalment negatiu del programa PirosLife. I, en ple debat sobre els incendis forestals i l'abandonament d'espais agraris, adverteixen que la presència tant de l'ós com d'altres animals salvatges "condiciona la continuïtat de moltes explotacions ramaderes" i el dia a dia de molts pagesos. Carles Rabassa, ramader de Llessui, ha explicat per exemple que ha hagut de passar dues nits a la muntanya, en tenda de campanya per vigilar el ramat. Durant la concentració s'ha alertat també que la presència de l'ós pot provocar l'abandonament de les pastures d'estiu, amb la conseqüent pèrdua de biodiversitat i, per tant, l'augment del risc d'incendis en aquesta part del Pirineu.

"Prou de mentides. L'ós sí que ataca", "Menys fauna salvatge. Més ramaderia extensiva" o "Ossos al Parlament. Polítics al zoològic" són alguns dels escrits que s'han pogut llegir a les pancartes que els ramaders han exhibit a la concentració de Llessui. Als professionals del Pallars Sobirà s'hi han unit companys de comarques veïnes com ara el Pallars Jussà, la Val d'Aran o l'Alta Ribagorça, a més de pastors de l'Aragó, els quals han explicat que ara han d'afrontar el problema: l'ós i el llop.

L'alturgellenc Joan Guitart, responsable de Comarques de Muntanya d'Unió de Pagesos, ha reivindicat un territori amb ramaders. A més a més, Guitart ha advertit que "si volem un territori endreçat i que no acabi amb incendis, com està passant ara mateix, hi ha d'haver ramaders, i l'ós l'únic que fa és fer fora els pagesos i els seus ramats". I hi afegeix que els ramaders "no es poden guanyar la vida mentre hi hagi animals salvatges que fan fora els seus animals", i que això "a la llarga porta alguns pagesos a abandonar la seva feina".

"Manca de consideració a la gent del territori"

L'objectiu de la concentració, a més de mostrar un "no rotund" a la presència de l'ós a les muntanyes del Pirineu, era fer pinya entre el sector per afrontar problemàtiques comunes i lluitar contra la "manca de consideració cap a la gent del territori des de fa dècades". Xavier Ribera, president de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, ha sentenciat que "el sector ens hem d'unir per reivindicar els nostres drets". Ribera s'ha mostrat contundent en dir que "No marxarem de casa nostra". Al respecte, ha aprofitat per recordar que la gran majoria de terrenys per on es mou l'ós són finques privades i que, per tant, l'administració els ha imposat la presència de plantígrads sense consultar-los prèviament. Finalment, apunta que l'únic que fan els pagesos és "voler mantenir les tradicions" i "conservar el patrimoni dels avantpassats".

Potenciar la pagesia per evitar incendis

Pere Roqué, representant del sindicat ASAJA, ha dit que durant els darrers anys ha quedat demostrat que "l'ós i la ramaderia extensiva són incompatibles" i per aquest fet demana la retirada d'aquests exemplars. Roqué hi ha afegit que "el conflicte de l'ós és un símbol més del fracàs de la gestió política, que ignora sistemàticament i menysprea els coneixements i codis locals de la gent del territori".

Tots els ramaders han tingut un record especial cap als pagesos afectats pels incendis, a les Terres de l'Ebre i a Ponent, i han reclamat a l'administració polítiques reals per a la neteja de boscos i la prevenció d'incendis. Durant la concentració s'ha llegit un manifest en què s'ha reivindicat la ramaderia com a "peça clau a l'hora d'afavorir i conservar la biodiversitat a través del manteniment de pastures naturals".

El Govern vol seguir amb Piroslife

Tot i aquesta nova protesta, la Generalitat ha reiterat que vol seguir amb el programa d'alliberament d'óssos. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat, en declaracions a l'ACN, que el Govern té "la intenció de continuar desenvolupant el programa PirosLife" i segueixen creient que és "compatible" la presència de l'ós amb la ramaderia extensiva o el turisme, cosa que, en canvi, els ramaders del territori veuen inviable.

Calvet qualifica d'"anòmal" el comportament de l'exemplar Goiat i reconeix que els ha sorprès que es desplaci a zones sense presència de l'ós fins ara, com és el Pallars Jussà. Alhora, el conseller ha proposat estendre les indemnitzacions a ramats de fora de la zona controlada, malgrat que el que demanen els afectats és que s'acabi amb el programa d'introducció d'óssos. A la Vall d'Àssua, no inclosa en la zona de protecció, a l'estiu hi pasturen unes 2.000 vaques, 8.000 ovelles i 1.500 cavalls. Es tracta, de fet, d'una de les zones amb més densitat d'animals de tot l'Estat.

Mostrar formulari de contacte