Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Miquel Caminal i Sara Bailac valoren positivament l'aprovació dels pressupostos de l'Estat

Miquel Caminal i Sara Bailac valoren positivament l'aprovació dels pressupostos de l'Estat

Els senadors d'ERC en destaquen la inclusió de 3 milions d'euros per a la futura residència de la Seu i de 260 milions al llarg dels anys vinents per a actuacions a l'Eix Pirinenc mitjançant encàrrecs a la Generalitat

Miquel Caminal i Sara Bailac (ERC)
Miquel Caminal i Sara Bailac (ERC)
21/12/2022 18:20

Els senadors d'ERC Miquel Caminal i Sara Bailac s'han mostrats satisfets de l'aprovació definitiva dels Pressupostos Generals de l'Estat, que han quedat ratificats aquest dimarts al vespre amb el vistiplau del Senat. Segons asseguren els dos representants, les esmenes que hi havien introduït durant les negociacions suposaran "un increment de 270 milions d’euros" pel que fa a inversions previstes a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran i han d'ajudar a "desencallar projectes molt necessaris i reivindicats a les comarques pirinenques". Entre aquestes, han destacat el futur centre residencial per a gent gran de la Seu d'Urgell i actuacions prioritàries a l’Eix Pirinenc.

En xifres concretes, Miquel Caminal ha assenyalat que l'executiu espanyol s'ha compromès a invertir 3 milions d'euros per a la construcció del nou equipament amb pisos assistits a la capital de l'Alt Urgell, que té un pressupost de 7 milions i que l'Ajuntament urgellenc ja inclou en els pressupostos municipals 2023 que ha aprovat aquest dilluns mateix.

Pel que fa a l'Eix Pirinenc (N-260), s'emporta el gruix principal d'aquestes inversions addicionals proposades per ERC, ja que l'Estat preveu destinar-hi 260 milions, tot i que aquesta quantitat serà "plurianual"; és a dir, és previst aplicar-la al llarg dels anys vinents i no només al 2023. Segons assegura la formació republicana, aquesta quantitat s'executarà mitjançant "transferència a la Generalitat" i "els encàrrecs de gestió com a mecanisme concret perquè sigui la Generalitat qui prioritzi i executi les inversions que hauria de fer l’Estat a Catalunya i no fa".

També en relació amb aquest eix viari, es contempla 1 milió d'euros per l’estudi, arranjament i millora dels trams dels ports del Cantó i de Perves, a més d'"un reforç de 7 milions d’euros per al manteniment de les carreteres de Lleida, que hauria de suposar una millora notable d’aquesta via". D'altra banda, en l'àmbit cultural, a les esmenes s'hi ha inclòs una partida de 30.000€ per a la dinamització de l’aranès.

ERC "celebra aquest acord" perquè consideren que "ser útils per a la ciutadania passa per desencallar recursos en àmbits estratègics i avançar projectes molt necessaris i reivindicats al territori". I hi afegeixen que "tot això és possible" mentre mantinguin, afirmen, "l'exigència davant l'Estat en defensa d'allò que creiem que és just per l'Alt Pirineu i l'Aran".

Miquel Caminal conclou que "les valls del Pirineu s'han de connectar transversalment i les inversions pressupostades s'han d'executar". Per això, el senador urgellenc veu com "una bona notícia que per primera vegada Catalunya disposi de la capacitat de decidir i executar les inversions en infraestructures amb els recursos de l'Estat".

Mostrar formulari de contacte